Hiina hiilgab piiblite ekspordis

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kristlane tänavu 24. detsembril ühes Pekingi korteris põrandaaluse koguduse jõuluõhtul.
Hiina kristlane tänavu 24. detsembril ühes Pekingi korteris põrandaaluse koguduse jõuluõhtul. Foto: AFP

Maailma suurimas «piiblitehases» valmis just äsja 125 miljones pühakirja eksemplar. Asukoht? Ametlikult ateistlik Hiina.  

Alates trükikoja avamisest aastal 1987 on seal toodetud 65,7 miljonit piiblit kodumaiseks kasutuseks kümnes Hiinas räägitavas keeles ning lisaks 59,3 miljonit 90 muus keeles, mida on eksporditud 70 eri riiki.

Lõuna-Hiina linnas Nanjingis tegutsevat trükikoda peab valitsuse heakskiidul protestantlik heategevusorganisatsioon The Amity Foundation, mis on Ühinenud Piibliseltside (United Bible Societies) liige, kirjutab Financial Times.

Ametlikel andmetel on Hiinas Jeesuse järgijaid alla 30 miljoni, kuid usaldusväärsemad allikad hindavad kristlaste arvu julgelt üle 100 miljoni – mis ületab kompartei liikmeskonna (86,7 miljonit).

Kristlus, eriti selle protestantlik väljendusvorm, on kõige kiiremini kasvav religioon Hiinas ning paljude ekspertide hinnangul kujuneb sealne kristlaste kogukond eelseisva 15 aasta jooksul maailma suurimaks.

Lisaks partei ja valitsuse poolt lubatud ja kontrollitud kirikule levivad Hiinas kulutulena põrandaalused kodukogudused, mille liikmeskond ulatub kümnetesse miljonitesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles