Analüütik prognoosib majandusprotestide kasvu Venemaal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaal on oodata majandusprotestide kasvu seoses rubla nõrgenemise ja finantskriisiga, prognoosib endise esimese asepeaministri Aleksei Kudrini juhitava organisatsiooni Kodanikealgatuste Komitee ekspert Mihhail Dmitrijev.

«Praeguste võimude kõrge toetus jääb püsima, kuid enamik toetab neid, kuna puudub alternatiiv. Inimesed kiidavad heaks presidendi välispoliitika, kuid on frustreeritud olukorrast riigis,» ütles Dmitrijev kolmapäeval ajakirjanikele.

«Välisvaenlase pildi loomine on aidanud sotsiaalse agressiooni vektorit ümber suunata seestpoolt (näiteks suunatud migrantide või valitsusametnike vastu) väljapoole,» seletas ta.

«Kasvav majanduslik ebastabiilsus aga ilmselt muudab seda olukorda. Kriis on hakanud välispoliitilisi ohte maha suruma,» ütles Dmitrijev viidates mitmele avaliku arvamuse uuringule, mis viidi läbi detsembri alguses.

«Kaldumine majandusprotestidele on väga tugev ning protestide jätkumine põhiliste majanduslike nõudmiste osas on kriisi mõjul üsna tõenäoline.»

Poliitilise juhtkonna reiting võib langeda seoses majandusprobleemidega, pidades silmas varasemate aastate trende.

Samas suhtub arvamusküsitlustes enamik vastajatest poliitilistesse protestidesse negatiivselt, ütles Dmitrijev.

«Inimesed väljendavad tõsist muret. See assotsieerub peamiselt Maidaniga, mida peeti ametliku propaganda tõttu destruktiivseks nähtuseks. Praktiliselt kõik vastajad on kindlad, et võimud ei luba massimeeleavaldusi ning nad peavad seda positiivseks,» seletas analüütik.

Küsitlused näitasid ka seda, et inimesed tunnevad märkimisväärset puudust erapooletust ja põhjalikust infost siseriiklike sotsiaalsete ja majandustrendide kohta ning otsivad alternatiivseid infoallikaid lääne meedias ja internetis, muu hulgas ka sotsiaalmeedias. Mis puutub välispoliitilistesse teemadesse, siis on usaldus Vene ametliku meedia vastu endiselt väga kõrge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles