USA eluasemete müük kukkus 15 aasta madalaimale tasemele

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügisilt Floridas Miamis asuva maja ees. Eluasemete müük kukkus USAs juulis viimase 15 aasta madalaimale tasemele.
Müügisilt Floridas Miamis asuva maja ees. Eluasemete müük kukkus USAs juulis viimase 15 aasta madalaimale tasemele. Foto: SCANPIX

USA juba kasutuses olnud eluasemete müük kukkus juulis viimase 15 aasta madalaimale tasemele. Langus oli oodatust suurem,andes tunnistust, et riigi majanduses ei ole asjad sugugi roosilised.

Riigi kinnisvaraettevõtete liit teatas, et eluasemete müük kukkus juulis kuu varasemaga võrreldes 27,2  protsenti 3,83 miljonini. Viimati nähti selliseid müüginumbreid 1995. aasta mais, kirjutab CNBC. Ka juunikuu varasemalt teada antud müüginumbreid kärbiti allapoole ning varasema 5,37 miljoni asemel kinnitati juuni müügiks 5,26 miljonit.

Reutersi küsitletud analüütikud ootasid juulis vaid 12-protsendilist langust ja  4,7 miljonit müüdud eluaset.

Analüütikute sõnutsi peitub väiksemate müüginumbrite põhjus müüjate ja ostjate hinnaootuste erinevuses: müüjad ei ole valmis hinda langetama, kuid ostjad seevastu usuvad, et kinnisvarahinnad ei ole oma põhja veel saavutanud ja kukkumisruumi on veelgi.

Oma osa kinnisvaraturu ebakindlusesse annab ka majanduse üldine kesine seis. USA tööpuudus püsib visalt 9,5 protsendi tasemel ja paljudel potentsiaalsetel ostjatel ei ole lihtsalt sissetulekut, millest eluasemelaenu maksta.

Kuigi 30-aastase eluasemelaenu keskmine intress on kukkunud 4,42 protsendile, ei saa paljud soovijad pangast laenu, sest laenuandmise tingimusi on kõvasti karmistatud.

USA eluasemeturg kosus kevadel, mil valitsus pakkus maksuleevendust. See aga kehtis vaid aprilli lõpuni ning sellest ajast on ka turg olnud kammitsetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles