Expo hanke vaidlustaja tahtis taganemise eest saada 200 000 eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EXPO 2015 Eesti paviljoni kandidaatide näitus Viru keskuse aatriumis.
EXPO 2015 Eesti paviljoni kandidaatide näitus Viru keskuse aatriumis. Foto: Andres Haabu / Postimees

EXPO paviljoni ehitushanke tulemuse vaidlustanud E&G OÜ oli valmis paviljoni rajamist takistava vaide 203 000 euro eest tagasi võtma. Ettevõtte väitel toimusid selleks nende, hanke võitja  Ekspodisaini ASi ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) vahel kolmepoolsed läbirääkimised.

EAS sai teisipäeval kohtult teate, et E&G on oma kaebuse tagasi võtnud.

EAS ei ole hankes osalenud pooltega läbirääkimisi pidanud, kinnitas EAS-i juhatuse esimees Hanno Tomberg BNSile. «Avatud hankemenetluses on igasugused läbirääkimised keelatud ja EAS jälgib väga rangelt riigihanke reegleid. Kui peaks selguma, et pakkujad on omavahel läbirääkimisi pidanud, siis kaalub EAS hanke tühistamist ja seda peaksid uurima uurimisorganid,» lisas Tomberg.

E&G väidab aga, et EXPO paviljoni ehitushanke võitja Ekspodisaini AS-i, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja E&G OÜ vahel toimusid kolmepoolsed läbirääkimised, mille eesmärk oli teha koostööd hanke täitmise nimel. Läbirääkimistel jõuti väidetavalt ka kokkuleppele, et E&G OÜ-ga sõlmitakse ehitusleping või tasutakse hüvitis summas 203 652 eurot, selgub E&G OÜ-d esindava õigusbüroo digiallkirjaga dokumendist.  

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete juht Rasmus Ruuda ütles, et tema pole teadlik, et sellised läbirääkimised oleksid toimunud.

Praegu on ka ebaselge, kas selline vaidest loobumise eest makstav hüvitis oleks üldse seaduspärane.

Viimasel hetkel väidetavast kokkuleppest loobuti, tunnistab nüüd ka E&G, kuid süüdistab selles nüüd kahte endist alltöövõtjat, kes juhtisid 17. detsembri BNSi uudisloos avalikkuse tähelepanu E&G juhtide varasemale ebakorrektsele äritegevusele.

Nimelt on Artur Fjodorovi endise ettevõtte Rahva Kinnisvara OÜ alltöövõtjate hinnangul tegu ettevõtjaga, kes teeb riigihangetel alapakkumisi ja jätab alltöövõtjatele maksmata ning tihti tuleb kokkulepitud summasid kohtu teel nõuda. Samuti ütlesid alltöövõtjad, et ettevõtjal puudub pädevus ehitussektoris tegutsemiseks.

Arvo Kivar E&G OÜ-d esindavast õigusbüroost Kivar & Partnerid saatis esmaspäeval alltöövõtjatele ka kirja, milles nõuab 100 000 eurot, sest väidetavalt on allhankijate tegevus mõjutanud Expo vaidluse osapooli mitte nõustuma E&G rahanõudmisega.

E&G OÜ juht Artur Fjodorov ja tema esindaja Arvo Kivar õigusbüroost Kivar & Partnerid keeldusid kommentaaridest.

EAS kuulis enda sõnul E&G OÜ väidetavast nõudest BNS-ilt.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) teatas 15. detsembril, et 2,3 miljoni euro suuruse eeldatava maksumusega EXPO Milano 2015 Eesti paviljoni valmimine on ehitushanke vaidlustamise tõttu ohus, praegu otsitakse kiireid lahendusi ja üks võimalus on võtta uus ehitaja ka Itaaliast kohapealt. Hange vaidlustati kohtus ettevõtte E&G OÜ poolt ja sellest tulenevalt ei olnud EAS-il võimalik parima pakkuja Ekspodisaini AS-ga lepingut sõlmida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles