Viirus ründas Facebooki kontot! Mida teha?

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene vaatab Facebooki, Facebook vaatab vastu.
Inimene vaatab Facebooki, Facebook vaatab vastu. Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS

Kui teie sõbrad hakkavad kurtma, et postitate segaseid sõnumeid ja saadate Facebooki kiirsuhtluses kummalisi linke, on üsna tõenäoline, et mõni viirus on teie konto üle võtnud. 

Toimetuse poole pöördus inimene, kelle FB konto risustas tema sõprade ajajoont sellises stiilis laenupakkumistega:

«Varsti on jõulud ja uusaasta sul ei ole raha, et maksta ande oma lastele, siis ei ole raha, et tähistada kõiki kuulsus fêtes.Je tahaksin teile teatada, et olles mina otsin laenu, ma leidsin mees nimega Sergei CHEKRYZHOV. laenuandja nagu teised ja ta andnud laenu 18000 eurot ja ma rääkisin mitu kolleegi, kes on saanud ka laenude sellest inimesest ilma mured….»

Ja nii edasi ja nii edasi. Lahkelt antakse nõu, kuidas laenuandjast Sergeiga kontakti saada.

Samal ajal pommitati inimese nime alt tema sõpru kiirsõnumitega, mille eesmärk on teist poolt panna vajutama lingil, mis nakkust levitab. Nalja pärast toome ära vestluse robotiga:

Viirus: Tere sa oled teadlik, mida tüdruk kommenteeris sa ??
Kasutaja: mis tüdruk?
V: [link eemaldatud http://6tcde.1.unblockwebsite......] kliki lingil ja sa ühendage lehele ja näed pildid
K: mis pildid seal on?
V: [link eemaldatud http://6tcde.1.unblockwebsite......] ühendab lingil, et näha iseennast kaotada.
K: ma ei taha klikkida
V: jah
K: no näed, millest me siis räägime
V: ühendab lingil, et näha iseennast kaotada.
K: ma ei taha iseennast kaotada
V: jah ühendada ennast lingil, et näha, mida tüdrukud diseent sulle
K: diseent? mida see tähendab?
V: [link eemaldatud http://6tcde.1.unblockwebsite......] kliki lingil ja sa ühendage lehele ja näed pildid

Nagu näha, kasutab spämmirobot masintõlget, et endast usutavat muljet jätta, aga eesti keelega eriti hakkama ei saa. Seega, ärge vajutage nendele linkidele, mis siis, et terendab ahvatlev võimalus näha põnevaid pilte ja «näha iseennast kaotada». Viirused on nagu suguhaigused: nakatumiseks peab viirusekandjaga aktiivses kontaktis olema.

Aga kui te ise – st teie konto - olete juba nakatanud, siis tuleb pahalaselt võtta võimalus oma mürki edasi levitada. Facebook annab selleks ise juhiseid.

Muutke parool

Oma Facebooki esilehel vajutage päises oleva sinise riba kõige parempoolsele nupule ja valige «Settings (seaded)». Vasakult kõige ülemine on jaotis «General (Üldine)» keskmises veerus leiate neljandalt realt sõna «Password (salasõna)» ja selle järel valiku «Edit (muuda)». Muutke ära salasõna. Selleks kirjutage esimesele väljale oma kasutuselolev salasõna ja teisele ning kolmandale uus. Nagu ikka, ei tasu parooliks valida oma koera või elukaaslase nime, ühesõnaga mitte midagi sellist, mida teid isiklikult tundes või otsingumootoritega on võimalik leida.

Kontrollige rakendusi

Palju pahandust võib tulla ka Facebooki rakendustest. Mõelge, kas teil on neid üldse vaja? Rusikareegel on siin, et nii vähe kui võimalik ja siis ka ainult need, mille käitumist te kindlasti usaldate. «Seadete» leheküljel valige «Apps (rakendused)» ja vaadake üle, kui palju rakendusi on teie kontoga seatud. Tuleb välja, et rohkem kui te oleks isegi arvanud? Kustutage halastuseta kõik, millest te ei tea, mida see teeb või mis teile mingit lisaväärtust ei paku. Kui te täpselt ei tea, mis õigused mingil rakendusel on, siis vajutage nuppu «Muuda» ja uurige lähemalt. Kui mõni tundmatu rakendus soovib ilmtingimata teie ajajoonele postitusõigust saada ja keelamisega ei lepi, tapke ta halastamatult.

Viirustega seotud rakendused võivad, kuid ei pruugi olla kõigi rakenduste loetelus. Põhiline turvameede nakatumise puhul on ikkagi salasõna muutmine!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles