Elektribörsil sündis uus hinnarekord

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. Foto: Toomas Huik

Nord Pool Spoti Estlinki hinnapiirkonnas sündis teisipäeval uus rekord, kui viiel tunnil maksis elektrienergia megavatt-tund 2000 eurot (31 293 krooni).


Rekordilist hinda maksid börsilt energiat ostvad firmad hommikul kella kaheksast kuni 11ni ning seejärel kella 12st kuni kaheni pärastlõunal.

Elering teatas, et elektrienergia defitsiiti kasvatas eile juhtunud avarii Narva Elektrijaamade Balti elektrijaamas. See kasvatas veelgi tootmisvõimsuste puudujääki, sest ka teised Narva Elektrijaamade plokid on remondis.

Elering teatas, et kuna ostjaid oli rohkem müüjaist, siis viiel tunnil müüdi elektrit börsisüsteemi lubatud suurima hinnaga ehk 2000 euroga megavatt-tunni eest.

«Tänane hinnahüpe Eesti elektrihinnas viitab suurele elektrienergia defitsiidile Baltikumis, reaalselt peegeldab hinnahüpe Läti ja Leedu ostjate tugevat ostusurvet ning Lätis ja Leedus asuvate suurte elektritootmisvõimsuste mitteturupõhist kasutamist,» kommenteeris Eesti Energia Energiakaubanduse direktor Margus Vals.

«Eesti on praegu Baltikumis ainuke riik, mis toodab oluliselt enam elektrienergiat, kui tarbib. Ka vaatamata avariile toodame Balti elektrijaamas oluliselt enam elektrienergiat kui Eestis tarbitakse. Meie tootmine ületab tarbimist praegu umbes 340 MW võrra, kuid Läti ja Leedu suur nõudlus on ajanud elektrihinna kõrgeks,» lisas Vals.

Vals lisas, et Läti ja Leedu impordivad elektrienergiat kokku enam kui 1000 MW. Samas Lätis on praegu kasutamata umbes 100 MW elektri tootmisvõimsusi ja Leedus umbes 1000 MW.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles