Naftatootja Nigeeria üritab spekulante ohjeldada

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shelli Bonga -nimeline naftaplatvorm Nigeeria ranniku lähedal.
Shelli Bonga -nimeline naftaplatvorm Nigeeria ranniku lähedal. Foto: Shell

Venemaa pole ainus riik, kelle rahvusvaluuta kurssi nafta langev hind tuuseldab. Aafrika suurim naftatootja Nigeeria üritab juba pikemat aega peatada oma rahvusvaluuta naira kursi langust; nüüd läks Nigeeria keskpank otsustavalt valuutaspekulantide kallale.

Nigeeria keskpank teatas reedel, et need, kes on pangalt välisvaluutat ostnud, peavad selle ära kulutama 48 tunni jooksul või müüma fikseeritud kursiga keskpangale tagasi. Nii üritab keskpank ohjeldada spekulante, kes on viimastel kuudel mänginud naira langusele ja sellega ka kenasti teeninud, sest suvest saadik on Nigeeria valuuta kaotanud 15 protsenti oma väärtusest USA dollariga võrreldes.

Novembris devalveeris Nigeeria keskpank nairat; siis oli selle kurss 168 nairat dollar. See samm ega ka Nigeeria keskpanga muud võtted pole siiski suutnud ohjeldada naira edasist langust. Sel nädalal langes naira USA dollari vastu viimaste aastate rekordiliselt madalale tasemele, 187 nairani dollari eest.

70 protsenti riigieelarve tulust ja 90 protsenti välisvaluutast teenib OPECi liige Nigeeria nafta ekspordist. Sel nädalal oli Nigeeria sunnitud revideerima nii oma riigieelarvet kui ka majanduskasvu prognoose.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles