Vitsur: sisendite kallinemine tõstab hindu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Arengufondi eksperdi Heido Vitsuri sõnul on juba mitmendat kuud aset leidev tootjahindade kallinemine tingitud eelkõige tootmissisendite hinnatõusust maailmas, aga ka euro madalseisust.


Nimelt on paljud toormetootjad maailmas hindu tõstnud ja see on omakorda avaldanud mõju meie tootjate hindadele, selgitas Vitsur. Lisaks on tootmiskulusid suurendanud meie oma energiakandjate nagu elektri ja sooja kallinemine.

Lisaks on euro dollari suhtes ajalooliselt väga madalal tasemel, aga kogu toormeturg arveldab dollarites. Meie ettevõtjad on viimased poolteist aastat olnud Vitsuri sõnul väga alla surutud ja krediiditurg on üsna ahtake, mistõttu tuleb tootmist oma vahenditest rahastada.

Vitsuri sõnul mõjutab tootjahindade tõus vältimatu jõuna ka tarbijahindu, mille kallinemisest ongi viimasel ajal ridamisi teateid tulnud. «Hinnad tõusevad kogu maailmas, Eestis paraku kõige kiiremini,» sõnas ta.

Mis nõudlusse puutub, siis siseturul pole eriliselt elavnemist eksperdi hinnangul märgata, aga kuni Soome, Rootsi ja Saksamaa suudavad eksportida, on meilgi välisturul lootust.

Edaspidise suhtes märkis Vitsur, et Saksamaal esialgu hoogu jätkub, aga palju sõltub ka sellest, mil määral Ameerika hoog raugeb. Sellest omakorda sõltub aga kogu Aasia, kus börsid on juba paar nädalat languses olnud.

Kokkuvõttes võib neljas kvartal meie tootjatele kolmandast kvartalist raskem tulla, märkis Vitsur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles