Euroopa Liidu kallid ja kasutamata lennujaamad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
La Palma lennujaamas eurorahaga rajatud parkimisala laiendus on üledimensioneeritud, väidab Euroopa Kontrollikoda (ECA).
La Palma lennujaamas eurorahaga rajatud parkimisala laiendus on üledimensioneeritud, väidab Euroopa Kontrollikoda (ECA). Foto: ECA

Üks lennujaam Kreekas kaotab iga reisija pealt 275 eurot. Sealsamas ilutseb 16,5 miljonit eurot maksnud lennurajapikendus, mida pole iial kasutatud. Cordoba lennujaamast Hispaanias käis mullu läbi vaid 4 protsenti prognoositud reisijatest.

Need olid mõned markantsemad näited Euroopa Kontrollikoja auditist ELi rahadega ehitatud lennujaamade asjus. Audiitorid kinnitavad, et ühtekokku on EL vahemikus 2000-2013 kulutanud 129 miljonit eurot ehitamaks lennujaamu, mida polnud tarvis.

Isegi need lennujaamad, mis finantsiliselt elujõuliseks on osutunud, kasutavad kontrollkoja hinnangul raha ebaefektiivselt, vahendab Financial Times. 55 protsenti auditeeritud summast – 255 miljonit eurot – läks lennujaamadesse, mis on «ebavajalikult suured».

Üleeile avaldatud raport vaatles 20 Hispaaniasse, Itaaliasse, Kreekasse, Poolasse ja Eestisse ehitatud lennujaama, millesse valati 666 miljonit ELi eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles