VKG: Eesti oma diislitehase rajamine vabanes suurest takistusest

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Rohumaa
Priit Rohumaa Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Juhtiva põlevkiviõli tootja VKG hinnangul võitles riik Euroopa parlamendis edukalt Eesti põlevkivitööstustele ebasoodsa kütusekvaliteedi rakendusakti vastu, kuid peaks nüüd ise andma järele ressursimaksude osas.

Priit Rohumaa,

Viru Keemia Grupi juhatuse esimees:

Euroopas Parlamendi otsus on erakordselt kasulik just Viru Keemia Grupile ning selle taga on Eesti riigi poliitiliste jõudude meeletu pingutus. Meile soodne otsus tuli väga napilt, sest vastupidisest – kahjulikust tulemusest jäi puudu vaid kuus häält.

Hääletus näitas, et CO2 heitmete vähendamise protsessi taga pole mitte ennekõike keskkonna säästmise vaid nii riikide kui ka suurkorporatsioonide tehnoloogilised ja majanduslikud huvid.

Riigid, kellel on juba töötavad rafineerimistehased, ei soovi loomulikult näha Eestisse kerkivaid konkureerivaid rafineerimistehaseid.

Euroopas on just viimasel ajal ilmnenud, et nn roheliste aktsioonide taga paistavad sageli  kas Venemaa gaasi või mõne tehnoloogiafirma huvid. Gazprom sooviks loomulikult oma toodangut meie piirkonnas rohkem müüa ning alternatiivsete kütuste tuleks pole neile meeltmööda.

Samal ajal, kui riik Eestist väljapoole toetab meie sektorit, siis sisemine võitlus näiteks ressursimaksu alandamise nimel seisab alles ees. Riik maksustab praeguse seisuga põlevkivitööstusi suurema summaga, kui siin raha üldse juurde tekkib. Ka praegusest oluliselt kõrgema nafta hinna juures poleks kerge meie põlevkiviõli tööstusesse investeeringuid juurde tuua.

Just ressursimaksud on see viimane takistus, et langetada otsus rafineerimistehase rajamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles