Naftapüük Louisiana kaluritele kasulikum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lekkinud nafta Mehhiko lahes.
Lekkinud nafta Mehhiko lahes. Foto: SCANPIX

Krevetihooaeg kuulutati küll nädal tagasi ametlikult avatuks, kuid vilunud ja karastunud Louisiana kalur Neil Foret eelistab hetkel pigem võrkkiige mõnusid nautida.

Maast madalast rasket püügitööd rassinud 56-aastane Foret krevetivõrke välja tooma ei kiirusta. BP palgal nafta kogumine toob sisse palju rohkem raha, töötunde koguneb aga märksa vähem.

«BP on väga lahe ja raha on garanteeritud,» ütleb ta oma paadi sleppi kinnitatud üüratu kollase «põie» poole viibates, millega ta veepinnalt naftat kogumas käib. «Ma jään selle juurde, nii kaua kui vähegi võimalik.»

Sama lugu võib kuulda üle kogu Louisiana: BP «võimaluste laevade» ehk Vessels of Opportunity kaudu rakendust leidnud kalamehed – ja hetkel on kirjas 2000 alust – on avastanud enda jaoks naftapüügi võlud.  Töö ei murra konte ja vanade liistude juurde pöördumine võib oodata.

Atmosfäär Louisiana linnas nimega Venice, millest puhastustööde keskus on kujunenud, meenutab kunagise California kullapalaviku päevi.

BP kontori ees käib vilgas liiklus, kõikvõimalike firmade esindajad käivad ridamisi tehtud töid ette kandmas ja uusi võimalusi uurimas. Kapten Michael Owen, hüüdnimega Suur O, on BP teenistusega igatahes väga rahul. Tema 8-meetrine paat on juba kolm kuud ametis puhastustööliste mööda lahte «naftaleiukohtadesse» vedamisega.

BP alltöövõtjana ei pea ta enam jändama turistide jaoks kalapüügilepingute sõlmimisega, mis talle kuni naftalekkeni teenistuse tagas. Samuti ei pea nüüd pead valutama, kust nõudlike klientide tarvis meriahvenat ja forelli leida.

«Mina olen BP üle super õnnelik,» ütles Suur O. «Ja rahaliselt pole vahet.»

Nende kalameeste jaoks, kes programmist kõrvale jäid, on hoop muidugi olnud suur. Kuna kalapüük valdavalt ära keelati, pole neil viimased neli kuud praktiliselt tööd olnudki.

Veelgi hullem on ilmselt aga see, et Mehhiko lahe mereandide maine on naftalekke tõttu tõsiselt kahjustatud. Juba nüüd kurdavad paljud kalamehed, et kaid ja tehased on suuremalt jaolt suletud, kuna ostjaid pole.

Kes aga iganes programmi «pardale» pääses, on kurtmisest kaugel. Nagu ütleb laiaõlgne, valgete juuste ja läbitungivate sinisilmadega krevetipüüdja Chucky Farkas: «Mõned virisevad BP pärast, aga mina seda pattu ei tee.»

Bobby Dugas lõõgastub lähedalasuvas jahisadamas sigareti ja õlle seltsis. Tema tööpäev lõpeb lepingu järgi kell 5, kuid tavaliselt saab varem «õhtale».

Nii see elu tal veereb juba 74 päeva. Ning 1500 dollarit päevas – 1200 paadi ja 300 kulutatud aja eest – tähendab kokkuvõttes seda, et suvi on igati korda läinud.

«Kalareise korraldades saab sellise summa alles kolme päevaga kokku,» ütleb teine, Port Sulphurist pärit mees. «Tänu taevale BP eest!»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles