Sõerd: sotside maksukava pidurdab ettevõtlust ja majanduskasvu

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tööjõu ja üldise maksukoormuse tõstmise, erisusterohke ja raskesti arusaadava maksusüsteemi sisseviimise tulemuseks on üldine ettevõtlus- ja investeerimiskeskkonna halvenemine ning konkurentsivõime nõrgenemine, kommenteeris Aivar Sõerd (Reformierakond) Sotsiaaldemokraatide eile esitletud maksukava.

«Selle asemel, et kindlustada neid eeliseid, tänu millele me oleme hinnatavatel riikide võrdluses, saame asemele majanduskeskkonna, mis peletab investeeringuid ega sobi majanduse elavdamiseks,» ütles Sõerd.

Sõerdi sõnul luuakse Tallinnas ja Harjumaal 61 protsenti sisemajanduse kogutoodangust. «Luues olukorra, kus siin on 3 protsendipunkti võrra kõrgem sotsiaalmaks ja tõstes veel sellele lisaks tööjõu maksukoormust astmelise tulumaksuga, nagu sotsiaaldemokraadid on välja pakkunud, saavutame täpselt vastupidise olukorra võrreldes sellega, mis oleks vaja saavutada,» kirjeldas Sõerd.

Sõerd kirjeldas, et tööjõu maksukoormust on vaja langetada ka Tallinnas ja Harjumaal ja kui just ei hakka toimuma ettevõtete ja töötajate registreerimist mujale, siis on see igal juhul majanduskeskkonna halvendamine seal, kus luuakse üle poole sisemajanduse kogutoodangust.

«Ettevõtete maksukoormust tõstab ka täiendava 7 protsendilise kasumimaksu sisseviimine avansilise maksu nime all. Sealjuures on maksuteoreetiliselt pentsik maksukohustuse ja -suuruse sõltuvuse seadmine sellest, kas aktsiakapital on üle või alla 30 000 euro.  Me saame näha skeemitamisi aktsiakapitaliga ning firmade jagunemisi maksukoormuse optimeerimise eesmärgil,» selgitas Sõerd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles