Enim kasvas SKT Võrumaal

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Võrumaa majandust põhineb piirikaubandusel. Pildil Luhamaa piiripunkt Võrumaal.
Osa Võrumaa majandust põhineb piirikaubandusel. Pildil Luhamaa piiripunkt Võrumaal. Foto: Lauri Kulpsoo

Mullu kasvas sisemajanduse kogutoodang (SKT) nii üldväärtuses kui ka ühe elaniku kohta enim Võrumaal, selgub statistikaameti täna avaldatud maakondliku SKT andmetest.

Võrumaa SKT oli 2013. aastal 283 miljonit eurot, 11,7 protsenti enam kui aasta varem. Ühe elaniku kohta kasvas Võrumaa SKT koguni 13 protsenti, kuid see suurem kasv tuleneb elanike arvu vähenemisest.

Keskmisest suuremat SKT kasvu näitasid mullu ka Tartu linn (kasv 7,3 protsenti) , Tartumaa (6,8), Tallinn (6,8) ja Ida-Virumaa (6,7). Punane latern oli Põlvamaa, kus SKT suurenes vaid 1,9 protsenti.

Ühe elaniku kohta suurenes SKT Ida-Virumaal 8,2 ja Tartu linnas 7,9 protsenti. Ka elaniku kohta oli SKT kasv väikseim Põlvamaal, 2,6 protsenti.

Ühe elaniku kohta oli SKT 2013. aastal oodatult suurim Tallinnas ja Harjumaal: vastavalt 22 833 ja 20 152 eurot. Veel Saare-, Lääne-Viru ja Tartu maakonnas ning Tartu linnas ulatus SKT elaniku kohta üle 10 000 euro, mujal oli see väiksem. Kõige väiksem SKT elaniku kohta oli mullu Põlvamaal, 6749 eurot.

Harjumaa koos Tallinnaga andis mullu ligi kaks kolmandikku kogu riigi SKTst, täpsemalt 61,3 protsenti. Harjumaa niigi suur osatähtsus suurenes veel tunamullusega võrreldes 0,1 protsendipunkti.

Veel kasvas osatähtsus kogu riigi SKTs Tartu linnal koos maakonnaga, 0,1 protsendipunkti võrra kümne protsendini ning Võrumaal samuti 0,1 protsendipunkti võrra 1,5 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles