Suur noos – Rail Balticu liiprid

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ossinovski
Oleg Ossinovski Foto: Liis Treimann / Postimees

Järgmise kolme-nelja-viie aasta ühe magusaima euroraha suurprojekti Rail Baltic ettevalmistamiseks moodustas majandusminister Urve Palo oktoobri alguses eraldi valdusettevõtte.

On see õige või mitte, aga tavaks see on olnud – sarnaste ettevõtete nõukogu kohti on erinevad koalitsioonid jaganud põhimõttel «kaks sulle, kaks mulle». Ettevõtte juht on valitud avaliku konkursiga.

Kõne all oleva meeskonna kiire komplekteerimine tuli Reformierakonnale mõneti üllatusena, sest on tavapärane, et sellise riigiettevõtte nõukogus on vähemalt üks majandusministeeriumi ja üks rahandusministeeriumi ametnik (viimast nõuab ka riigivaraseadus) ning üldise tavana koalitsioonipartnerite mõlema poole esindaja.

Euroopasse viiva Balti riikide ühisettevõtte Eesti tütarettevõtte juhiks sai endine Eesti Raudtee juhatuse liige Indrek Orav (sõelale jäi esmalt seitse, siis kaks kandidaati), nõukogu liikmeteks said Illar Kaasik, Anti Moppel ja Agris Peedu.

Kaasik on kuulunud nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) kui ka Reformierakonna ridadesse. Pikemalt ja tihedamalt on ta aga varem olnud seotud sotside ning eeskätt Paloga Viimsi valla asjades (viimane on olnud sotside Viimsi piirkonna juht). Moppel on majandusministeeriumi nõunik, Peedu rahandusministeeriumi esindaja.

Rail Balticu Eesti trassi ehitamise ja sellega seotud ettevõtte mehitamise teeb tähelepanuväärseks see, et sotsiaaldemokraatide suurtoetaja Oleg Ossinovski on välja öelnud, et tal on soov asuda ehitama Eesti Rail Balticu raudteed. See kõik on loogiline, Ossinovski firma Skinest Rail on üks suurimaid Eestis ja tegutseb sel alal väga paljudes riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles