Analüütikud ennustavad, et Venemaa rakendab kapitalipiiranguid

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimiskohale paigutatud Venemaa Keskpanga vapi ümber märgitud kett.
Parkimiskohale paigutatud Venemaa Keskpanga vapi ümber märgitud kett. Foto: SCANPIX

Analüütikud ennustavad, et Venemaa rakendab rubla edasise nõrgenemise vältimiseks kapitalipiiranguid, kirjutab Bloomberg News.

Ööl vastu teisipäeva tõstis keskpank baasintressimäära 17 protsendile, kuid see ei aidanud rubla nõrgenemist peatada, vahendab BNS.

Venemaa 10-aastaste riigivõlakirjade intress on kerkinud 16,4 protsendile.

«Keskpank tegi väga ebaõnnestunud käigu. Venemaa peaks teisipäeval kehtestama kapitalikontrolli. See on viimane abinõu,» ütles OTCetexi arenevate turgude strateeg Jean-David Haddad Bloombergile.

«Arvasin, et 17-protsendine baasintress annab Venemaale vähemalt kuuajase hingetõmbeaja. Nüüd tuleb silmas pidada, mis juhtus 1998.-1999. aastal. Oleme sammuke lähemal kapitalikontrollile,» ütles Skandinaviska Enskilda Bankeni arenevate turgude peastrateeg Per Hammarlund.

Danske Banki ökonomist Vladimir Miklaševski ütles, et Vene keskpanga intressitõstmine näitab, et keskpank seab rubla kõikumisele piirid. See lisas spekulatsioone, et kui rublade müük jätkub, seatakse kapitali ja valuuta liikumisele piirangud.

«Nüüd võib juba rääkida Vene majanduse kriisiolukorrast. On kaks alternatiivi. Kas keskpank survestatakse poliitiliselt rublat kaitsma. Või on tekkinud kartus, et rubla järsk nõrgenemine võib Venemaal vallandada finantskriisi,» ütles Danske Banki ökonomist Juhana Brotherus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles