Venemaa keskpanga olukord on skisofreeniline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuutakurss eile õhtul Moskvas.
Valuutakurss eile õhtul Moskvas. Foto: TASS / Scanpix

Finantsstabiilsuse hoidmiseks järsult baasintressimäära tõstnud Venemaa keskpank on skisofreenilises olukorras: ühelt poolt peab see lubama rublal devalveeruda, et riigieelarve püsiks tasakaalus, ja teisest küljest peab see hüperinflatsiooni ära hoidma, kirjutab Kauppalehti.

Esmaspäeval kukkus Vene börsi RTS-indeks enam kui 10 protsenti ja rubla nõrgenes tunduvalt dollari ja euro suhtes. Selle peale tõstis keskpank baasintressimäära 10,5 protsendilt 17 protsendile.

Hoolimata Vene keskpanga püüdlustest rubla nõrgenemist intressimäärade tõstmisega läks rubla kurss täna ennelõunal uuesti langusse. Kella 11 ajal maksis Bloombergi andmetel üks euro üle 81 rubla ja dollar üle 66 rubla.

Äkiline baasintressi tõstmine näitas, et keskpank on valmis reageerima. Peale poliitiliste pingete suurendavad Venemaa probleeme inflatsiooni kiirenemine ja Vene firmade laenutähtaegade lähenemine. Rahapoliitika karmistamine avaldab samal ajal negatiivset mõju majanduskasvule. See nõrgestab ostujõudu ning suurendab tarbijate ja firmade laenukulusid.

Nii kaua kui nafta hind langeb, tuleb keskpangal vaeva näha rubla stabiliseerimisel. Ja agressiivsel baasintressi tõstmisel ei pruugi olla soovitud mõju, ütles Danske Banki ökonomist Vladimir Miklaševski.

Keegi ei arva, et keskpanga samm tuleb kasuks majandusele, vaid eesmärgiks on peatada rubla nõrgenemine. See on keskpanga erakorraline abinõu, mis püüab vältida halvimat, ütles Alliance Bernsteini analüütik Slava Breusov Reutersile.

Ta tõdes, et keskpanga intressitõstmine on vastuolus selle varasema otsusega rubla kurss vabaks lasta.

Järsk intressitõstmine lisab spekulatsioone, et valitsus tahab kontrollida kapitali ja valuuta liikumist, kui rubla nõrgenemine jätkub.

Venemaal otsitakse süüdlast ja paistab, et üks selle kandidaate on keskpank. Näiteks esmaspäeval esitati riigiduumas ettepanek, et keskpank peaks korvama kodanikele ja firmadele valuutalaenudest tingitud kahjud.

Esmaspäeval oli keskpank hoiatanud, et kui naftabarreli hind püsib 60 dollaril, siis järgmise aasta majanduslangus tuleb 5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles