Bitcoin pakub võimalust rahapesuks

, majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Paul
Aivar Paul Foto: Sander Ilvest

Eestis on virtuaalraha Bitcoinidega kauplejate suhtes alustatud kaks menetlust. Rahapesu andmebüroo juht Aivar Paul põhjendab ranget suhtumist sellega, et Eesti on rahapesu transiitriik.

Eesti Bitcoinide vahendajaga võeti ühendust ja avaldati soovi osa Bitcoine. Ent raha, mis virtuaalraha vastu vahetati, oli varastatud Saksamaalt. Rahapesu andmebüroo edastas materjalid kriminaalasja algatamiseks prokuratuurile ja algatati kriminaalmenetlus, mille üks eesmärke oli saada vastus küsimusele, kas varastatud raha eest Bitcoine müünud inimene aitas rahapesule kaasa teadlikult.

Kahtlustatavat kaitsnud advokaadibüroo Glimstedt vandeadvokaat Priit Lätt sõnas, et kuigi kriminaalmenetluse ajendiks võis olla rahapesu ja arvutikelmus, ei süüdistatud tema klienti nende kuritegude toimepanekus.

Süüdistuse tõi kaasa hoopis seaduseparagrahv, mille järgi peavad Eestis kõik alternatiivsete makseteenuste vahendajad end registreerima ning erinevalt varasemast on nüüd tarvis ka rahapesu andmebüroo tegevusluba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles