Ametiühing katkestas Gobusiga töörahu, valmistub streigiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimatine GoBusi bussijuhtide hoiatusstreik Pärnus.
Viimatine GoBusi bussijuhtide hoiatusstreik Pärnus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Transpordi ja Teetöötajate Ametiühing (ETTA) on katkestanud bussifirmaga Gobus kehtinud palgaleppe ja töörahu ning valmistub ette streigiks.

Täna saatis ametiühing ettevõttele teate, et katkestab palgaleppe. Streik võiks kõige varasemalt toimuda uue aasta alguses, aga lõplikult sõltub see sellest, kuidas ja kas õnnestub riiklikul lepitajal olukorda lahendada, ütles ETTA juht Jaan-Hendrik Toomel BNSile.

«Loodame enne pühi kuulda, kas lepitaja hinnangul on siin bussifirmaga lootust sisulisteks läbirääkimisteks või mitte, kas Gobusil on üldse mingit kindlat seisukohta,» rääkis Toomel.

Hoiatusstreik oktoobris näitas, et töötajad on võimalikuks streigiks valmis, kinnitas ta. Detsembri algul jõudsid kevadest saadik käinud palgaleppe läbirääkimised tupikusse ning osapooled pöördusid riikliku lepitaja poole.

Ametiühinguliidri sõnul on ettevõte teinud aktiivselt tööd, et pidada läbirääkimisi otse bussijuhtidega ja pakkuda neile palgalepingu uuendusi, millega paljudel juhtudel pakutakse palka kuni 810 eurot kuus. «Mehed sellega eriti kaasa ei lähe, samuti ei ole see kuigivõrd võrdne palgaleppega,» ütles Toomel.

ETTA on küsinud Gobusilt 800-850 eurost miinimumpalka Saaremaal ja Pärnus ning 930 eurost palka Tartumaal: kahes esimeses piirkonnas saakski Toomeli sõnul kokkuleppe sõlmida, aga Tartumaal ei vastaks Gobusi pakutud 800-810 eurone palk turu olukorrale.

Gobus on omakorda väitnud, et ETTA nõudmised ei vasta turutingimustele, et ETTA on mujal piirkondades bussifirmadega kokku leppinud väiksema palgaga kui 930 eurot ning et ametiühing survestab firmat meedia kaudu.

Tänavu suvel võitis Gobus Tartu maavalitsuse bussiveohanke, firmaga sõlmiti leping viieks aastaks. Ametiühing on varem väitnud, et firma arvestas hankepakkumisel 800 eurose kuupalgaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles