Rootsi majandus võtab tuure üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi rahandusminister Anders  Borg.
Rootsi rahandusminister Anders Borg. Foto: SCANPIX.

Rootsi tänavune majanduskasv tõotab tulla üle aastakümne kiireim, valitsuse värske tulevikuväljavaate kohaselt ollakse igati Euroopa esirinnas.


Rahandusminister Anders Borg ütles, et tänavune kasv tuleb 4,5 protsenti, mis kujutab endast mulluse madalseisu taustal tõelist kannapööret ning võib tagada paremtsentristidele septembrikuistel üldvalimstel ka mandaadi teiseks valitsusajaks.

Paar päeva enne Rootsi prognooside avaldamist tõstis oma kasvuväljavaadet ka Saksamaa – 3 protsendi peale. Mis omakorda tähendab, et Euroopa kaks ekspordile orienteeritud majandust võtavad tuure üles vaatamata kahtlustele maailmamajanduse taastumises.

Rootsi prognoosi 3,3 protsendi pealt «üles revideerimise» taga on terve rida positiivseid majandustulemusi. Väga häid numbreid on viimastel nädalatel näidanud näiteks Volvo ja kuullaagrite tootja SKF. Mõlemad ettevõtted viitavad tempokalt tõusvale nõudlusele arenevatel turgudel.

Borg tõttas arvatust säravamat väljavaadet ära kasutama, et käia enne 19. septembril toimuvaid üldvalimisi välja sõnum Rootsi majanduse suhteliselt tugevast seisust. Hetkel näitavad rahvaküsitlused üsna tasavägist rebimist vasakpoolsetest ja rohelistest koosneva opositsiooniga.

Samas hoiatas Borg enesega rahulolu eest ning tuletas meelde üldist majandustausta: eurotsooni kiratsevaid riigieelarveid, segaseid signaale USAst ning Aasia majanduste jahtumist.

Rootsi riigirahanduse alused on tugevad, tänavuseks eelarvepuudujäägiks on prognoositud vaid 2,1 protsendi sisemajanduse kogutoodangust, mis on Euroopa Liidu parim näitaja.

Tänu sellele on valitsus võinud lubada taasvalimise korral kulutusi kasvatada ja makse kärpida – täpselt vastupidiselt ülejäänud Euroopa Liidule, kus käimas suur kokkuhoid ja kärpimine.

Borg ütles samas, et prioriteediks jääb eelarve plussi toomine, «et kaitsta Rootsit uute ohtude eest».

Ta ütles, et tuleval aastal kasvab Rootsi majandus 4 protsendi, mitte varasemalt väljakäidud 3,8 protsendi võrra. 2012. aasta prognoosi tõmbas ta aga kergelt madalamale, 3,4 protsendi peale.

Tänavuse töötusmäära prognoosi langetas Borg 8,5 protsendi peale, 2011. aasta oma aga 8 protsendi tasemele.
 

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles