USA senat kiitis valitsuskulutuste eelnõu heaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA demokraatide enamusega senat võttis vastu 2015. aasta septembrini valitsuse tegevuse rahastamiseks mõeldud 1,1 triljoni dollari eraldamise eelnõu, mille peab nüüd heaks kiitma president Barack Obama.

Mitu protseduurilist takistust ületanud seaduseelnõud toetas 56 saadikut, vastu olid 40.

Eelnõuga rahastatakse valitsuse tööd kuni 2015. aasta oktoobrini.

Ainsaks erandiks jäi USA sisejulgeolekuministeerium, mille rahastuses lepiti kokku kuni tuleva aasta 27. veebruarini.

Selle rahastuse pikendamise läbirääkimiste ajaks senatis enamuse saavutanud vabariiklased üritavad siis suure tõenäosusega uuesti kummutada president Obama hiljutist immigratsioonimäärust, mis kaitseb ligi viit miljonit dokumentideta sisserändajat riigist väljasaatmise eest.

Lisaks antakse sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastasele tegevusele 5 miljardit dollarit (4 miljardit eurot).

5,4 miljardi dollariga (4,3 miljardi euroga) rahastatakse ebolaviiruse vastast võitlust.

Ühtlasi keelab eelnõu Guantánamo Bay vangide toomise Ühendriikidesse.

Eelnõu vajas vastuvõtmiseks toetust mõlemalt erakonnalt.

«Aastaid demokraatidest esindajate tekitatud katkine protsess viis vähem kui täiusliku leppeni,» ütles vabariiklasest senaator John Cornyn.

«Sellest hoolimata kärbib see eelnõu mõnede presidendi kõige kaugemaleulatuvate agentuuride kulutusi, nagu näiteks maksuamet (IRS) ja keskkonnaagentuur (EPA), takistab ohtlike terroristide ületoomist USA pinnale ning leevendab mõnede töökohti piiravate eeskirjade survet väikeettevõtetele, mis takistavad majanduskasvu terves riigis,» lisas ta.

40 vastuhäälest 22 kuulusid demokraatidele, kellest mitmed vastustasid pankadele kehtestatud piirangute leevendamist ja suuremate poliitiliste annetuste lubamist suurdoonorite poolt.

Demokraadist senaator Richard Blumenthal väljendas rahulolekut, et eelnõuga välditi valitsuse tegevuse peatamist.

Samas ei saanud ma hääletada meetmetepaketi poolt, «mille mürgitasid avaliku huviga selges vastuolus olevad erihuvid», lisas ta.

Valge Maja andis mõista, et Obama kavatseb eelnõu allkirjastada.

President ja mitmed demokraadid jõudsid arusaamani, et kui arutlusel olnud seaduseelnõu ebaõnnestub, siis aasta algul kongressis enamuses olevad vabariiklased hakkavad läbi suruma vastaspoole jaoks veelgi ebamugavamat eelarvet.

Obama sõnul oli eelnõu klassikaline kompromiss, mille koostas Ühendriikide rahva valitud lõhestunud valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles