Jõuluporteri valmistamiseks on kasutatud spetsiaalseid röst- ja karamell-linnaseid, mis annavad õllele tummise, mõrkja ja karamellise maitse. Jõuluporter on müügil 0,5-liitristes pudelites, alkoholisisaldusega 6,5%. Varasemate aastate kogemus kinnitab, et pühadeõlu müüakse läbi juba enne jõule.
Siidrisõpradele soovitab A. Le Coq aga spetsiaalselt talviseks perioodiks toodetud Sherwood Winter Apple’it, mille loomist inspireerisid traditsioonilised jõulumaitsed. Puhtast õunaveinist valmistatud siidrile lisavad vürtsi vanilje ja kaneel, mis sobivad igasse talveõhtusse nagu valatult.
Õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi: jõulujooke serveeri õigel temperatuuril ja õigest klaasist
Õllesommeljee 2014 Urmas Linnamägi soovitab jõuludeks õllesid valides olla loominguline ja ühe õllekasti ostmise asemel valida katsetamiseks hoopis erinevaid maitseid: kargemaid, heledaid ja tumedaid. Urmase sõnul on eestlaste jõulusöögid rammusad, domineerivad intensiivsed maitsed ning seetõttu n-ö saunaõlled pidulauale ei sobi. Kuidas siis jõulutoitude juurde joogikaart koostada?
«Kuna eestlastel on pühade ajal laud lookas ja pakutakse väga palju erinevaid toite, tasub õllede valimisel lähtuda toidu küpsetamise viisist, selle maitsenüanssidest ning joojate eelistustest,» rääkis õllesommeljee. «Õhtu alustamise ja eelroogade juurde nagu traditsiooniline sült, täidetud munad, kilu-räim-heeringas sobivad hästi värskemad, pehmemad lager-tüüpi õlled nagu näiteks Imperial Gold või Märzen. Heeringa ja eestimaiste kalade juurde sobitub hästi ka Special, milles on lopsakat puuviljasust ja magusust. Need õlled on kõik kergemas stiilis isutekitajad ning sobivad õhtu alustamiseks. Põhjakääritusega heledad lager-tüüpi õlled võiks olla serveerimisel külmkapikülmad. Serveerituna kõrgesse, kitsasse klaasi koos korraliku vahuga, soojeneb õlu kiiresti 6‒8 kraadini, mis on ideaalne serveerimistemperatuur.»
Pearoogade juurde soovitab Linnamägi mitmeid erinevaid variante, mida pikkade pühade jooksul avastada. «Kuna eestlaste jõululaual on suhteliselt rasvased ja küpsetatud-praetud toidud, tuleks õllevalikul silmas pidada järgmiseid aspekte: esiteks, praetud toit vajab tasakaalustamiseks pigem magusat, mitte humalast õlut ning rasvast aitavad hästi tasakaalustada õlled, kus on happelisus hästi paigas. Näiteks sobib rasvase prae juurde Saksa stiilis nisuõlu König Ludwig, mis paneb seedimise hästi tööle.»
Jõuluhane ja tumedama linnuliha (part) juurde soovitab õllesommeljee Double Bock’i, Tõmmut Hiidu ja jõuluporterit. «Krõbeda verivorsti juurde sobib jõuluporter suurepäraselt,» ütleb Linnamägi ning toob välja veel ühe tahu – porteriga sobib jätkata ka pärast pearooga, sest porter muutub klaasis soojenedes veel põnevamaks ning selle vürtsikus avaldub õhtu edenedes, nautimise käigus. «Kui avate Jõuluporteri haneprae või pardi kõrvale, võiks selle 30 minutit enne serveerimist külmkapist välja võtta. Soojenemisega muutub porter magusamaks ja sobib hästi üleminekuks desserdi juurde.»
Urmas Linnamägi soovitab kergemate magustoitude juurde Tõmmut Hiidu, tummiste kõrvale Jõuluporterit. «Rõhutaksin, et jõuluporter on ise magustoit, kuid see sobib väga hästi ka magustoidu kaaslaseks.» Jõuluporterit tuleb Eesti esisommeljee sõnul serveerida tulbikujulisest klaasist, sest ülevalt kitsenev klaasisuu võimendab õlle aroome ning annab nautijale väärilise lõhnaelamuse. Porteri serveerimistemperatuur võiks olla 10‒12 kraadi.