Elering sai gaasivõrgu ostmiseks loa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasisõlm Viljandimaal.
Gaasisõlm Viljandimaal. Foto: Marko Saarm / Sakala

Siseministeerium andis täna riiklikule võrguhaldurile Elering loa osta Soome energiafirmalt Fortum gaasi põhivõrguettevõtte EG Võrguteenus omaniku Võrguteenus Valdus osalus.

Loa peavad seaduse kohaselt gaasivõrgu ostmiseks andma nii konkurentsiamet kui ka siseministeerium. Siseministeerium, kelle ülesanne on hinnata tehingut energiajulgeolekust lähtuvalt, hindas Eleringi ostu positiivseks, sest sellega tagatakse kontroll maagaasi jaotussüsteemi üle.

Konkurentsiamet andis loa tehinguks üleeile.

Fortumile kuulub Võrguteenus Valduses 51,38 protsenti, sealjuures 35,68-protsendiline osalus A-aktsiates, millele rakendub teiste A-aktsiate omanike eelisostuõigus ning 15,7 protsenti B-aktsiates, mis on vabalt võõrandatavad.

Suvel omandas Fortum Võrguteenuse Valduse ja Eesti Gaasi osalused Saksa energiakontsernilt E.ON Ruhrgas. Gaasivõrkude osaluse peab Soome ettevõte müüma, kuivõrd uuest aastast kehtima hakkav direktiiv ei luba gaasi müüjal olla ka samaaegselt võrguhaldur.

Gazprompankile kuulub 37-protsendiline osalus Võrguteenus Valduses, kõik A-aktsiates. Itera Latvijal on 10-protsendiline osalus B-aktsiates ning väikeaktsionäridele kuulub 1,57 protsenti ettevõttes, sealhulgas 690 A-aktsiat ja 1,49 miljonit B-aktsiat.

Elelringi-Fortumi tehingu õnnestumiseks peab Gazprompank loobuma oma eelisostuõiguse kasutamisest. Gazprompank ei soovinud võimalikku eelisostuõiguse kasutamist BNSile kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles