Eesti riik rajab 8,4 miljoniga ELi IT-agentuurile peakorteri

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu asub ELi IT-agentuur Tallinnas Euroopa Liidu majas Rävala 4, kuid tulevikus on plaanis asutusele oma hoonetekompleks ehitada.
Praegu asub ELi IT-agentuur Tallinnas Euroopa Liidu majas Rävala 4, kuid tulevikus on plaanis asutusele oma hoonetekompleks ehitada. Foto: Peeter Langovits

Valitsus kiitis täna heaks Eesti ja Euroopa IT-agentuuri (EU LISA) vahelise kokkuleppe, mille kohaselt ehitab riik IT-agentuurile Tallinna 8,4 miljoni euroga peakorteri.

«Eesti jaoks on märgilise tähtsusega, et IT-agentuuri peakorter hakkab paiknema Tallinnas. See kinnistab kuvandit Eestist kui IT-võimekast riigist,» ütles siseminister Hanno Pevkur. «Vähemtähtis ei ole ka see, et siin hakkab paiknema strateegilise planeerimise meeskond, kes hakkab vedama IT süsteemide arendustööd EL justiits- ja siseküsimustes.»

Eesti ja IT-agentuuri vahelise kokkuleppe eelnõu koosneb 25 artiklist, mis sätestavad Eesti riigi ja agentuuri vahelised õigused ja kohustused, vahendas siseministeerium. Näiteks puudutavad artiklid nõudeid agentuuri hoonele ja selle turvalisusele, koostööd teiste ametiasutustega ning IT-agentuuri töötajate õigusi.

Kokkuleppega lubab Eesti ehitada agentuurile bürooruumid kuni 100 inimesele ning anda need tasuta ameti kasutusse. Hoonekompleks peab valmima hiljemalt 2017. aasta detsembris. Agentuuri valduste rajamiseks on Eesti eelarvestrateegias aastateks 2014–2017 ette nähtud 8,4 miljonit eurot.

Ühtlasi määrab kokkulepe kindlaks IT-agentuuri töötajate staatuse ja õigused. Näiteks saavad ameti töötajad rahvusvahelise tava kohaselt oma ametiülesannete täitmisel diplomaatiliste esinduste personaliga võrdse kohtlemise ja puutumatuse. Samuti ei kohaldata ameti töötajatele ja nende pereliikmetele Eesti riiki sisserändepiiranguid.

Valitsus volitas Eesti poolt kokkuleppele alla kirjutama siseminister Hanno Pevkuri. IT-agentuuri poolt peab lepingu heaks kiitma selle haldusnõukogu ning allkirjastama ameti tegevdirektor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles