Jõulukuul muutuvad eestlaste tarbimisharjumused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuul suureneb hüppeliselt ka tekstisõnumite saatmine.
Jõulukuul suureneb hüppeliselt ka tekstisõnumite saatmine. Foto: Laura Oks / Õhtuleht

Detsembrikuus suureneb eestlaste brutopalk ja kauplustesse jäetakse ligi 340 eurot elaniku kohta – peamist kasu lõikavad suurmüügid, majutusasutused ja mobiilioperaatorid.

Jõulukuul on ülekaalus toiduainete, jookide ja tubakatoodete müük, kuid müüakse ka tööstuskaupu, vahendab statistikaamet. 2013. aasta detsembris müüdi Eesti kauplustes kaupu 446 miljoni euro eest, mistõttu jäi kauplustesse elaniku kohta keskmiselt 338 eurot.

«Nendes kauplustes kasvas jaemüük novembriga võrreldes 27 protsenti, mis näitab, et jõulukingitusi ostetakse ka neist poodidest, kus sooritatakse oma igapäevased toiduostud,» märgib statistikaameti juhtivstatistik Jaanika Tiigiste.

Populaarseks osutuvad detsembris ka spetsialiseeritud kauplused, kus müüakse peamiselt arvuteid ja nende lisaseadmeid, fotokaupu, raamatuid, sporditarbeid, mänge, mänguasju ja muud taolist.

2013. aasta jõulukuul peatus Eesti majutusettevõtetes ligi 222 000 turisti, kellest 82 000 olid Eesti elanikud ning 140 000 välisturistid. Enim ehk 80 protsenti välisturiste saabus Eestisse naaberriikidest Soomest, Venemaalt ja Lätist.

«Detsembris on tavapärane, et novembriga võrreldes suureneb puhkuse- ja väheneb tööreiside arv,» ütleb Tiigiste. Nii oli ka 2013. aasta detsembris, kui Eesti majutusettevõtetes peatunud turistide puhkusereiside arv kasvas ligi viiendiku ja tööreiside arv vähenes sama palju.

Üldjuhul suureneb aasta viimasel kolmel kuul ka lühisõnumite saatmine. 2013. aasta neljandas kvartalis saadeti 3,8 miljonit lühisõnumit rohkem kui kolmandas kvartalis. Oma mõju on siin jõulukuul, mil inimesed saadavad üksteisele jõulutervitusi sõnumi teel.

Detsembris on tavapärane ka keskmise brutokuupalga tõus võrreldes novembriga. «Kui 2013. aasta keskmine kuine brutokuupalga muutus oli 0,7 protsenti, siis detsembris võrreldes novembriga oli see 6,1 protsenti,» toob statistikaameti juhtivstatistik välja.

Sellist muutust mõjutavad osaliselt ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud – töötajatele makstavad jõulupreemiad, tulemustasud ja aastalõpupreemiad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles