Ungari sõlmis Venemaaga salastatud tuumaleppe

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari Paksi linna tuumajaama 2. reaktoriplokk.
Ungari Paksi linna tuumajaama 2. reaktoriplokk. Foto: EPA

Ungari sõlmis eile vähemalt kuue miljardi euro väärtuses tuumaenergia lepinguid Vene riigifirmaga. Kriitikute hinnangul on Budapest nüüd Moskva sõltlane aastakümneteks.

Rosatomi tütarfirma Atomenergoproekt võitis enamiku lepinguid ehitamaks ja hooldamaks kahte 1200 megavatist reaktorit Ungari linnas Paksis – ilma riigihanketa. Läinud nädalal võttis valitsus vastu seaduse, millega kõrvaldati avaliku konkursi vajadus, kirjutab Financial Times.

Ühtlasi pikendati projekti tingimuste saladus ametlikult 15 aasta peale. Opositsioonilised parlamendiliikmed nimetasid sündmust «salatehinguks» Venemaaga.

Ungari peaminister Viktor Orban andis plaanist esmakordselt teada pärast kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga jaanuaris. Siis oli juttu sellest, et Rosatom lihtsalt projekteerib ja ehitab tehased.

Nagu selgus eile, osaleb Rosatom tuumajaama töös kuni selle sulgemiseni. Valitsuse teatel katavad lepingud projekteerimise, hoolduse, kütusetarned ja kasutatud kütuse käitlemise.

Moskva on lubanud anda projekti tarvis 10 miljardit eurot, mis katab kogumaksumusest 80 protsenti.

«Paks paistab saatvat venemeelseid signaale,» ütles Ungari Teaduste Akadeemia vanemteadur Andras Deak. «Siin on käimas midagi suurt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles