Leedust gaasi ostnud BEP: katsetasime transiidiahelat

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasitorustik
Gaasitorustik Foto: Priit Simson

Eelmisel nädalal läbi Läti Leedust 100 000 kuupmeetri gaasi ostnud energiakaubandusfirma Baltic Energy Partners (BEP) katsetas ostuga transiidiahela toimimist.

«Ostsime gaasi Leedust, et testida transiidiahela toimimist Leedust Eestini, arvestades, et Leedus on tekkinud alternatiivne gaasiallikas lisaks Gazpromile,» ütles Marko Allikson, BEP partner.

Alliksoni sõnul müüdi Leedust ostetud gaas Eestis edasi erinevatele suurtele hulgiostjatele.

BEP ei välista ka tulevikus gaasi ostmist Leedust. «Tuleviku võimalikud mahud sõltuvad sellest, kas Leedust saadava gaasi hind on konkurentsivõimeline Eestis müüdava gaasiga,» ütles Allikson.

«LNG terminali rajamine Leedus on tekitanud uue konkurentsiolukorra ning andnud positiivse tõuke Leedu gaasituru arengule — näiteks on käivitatud gaasibörs,» rääkis Allikson. «Kui palju hakkab LNG mõjutama maagaasi hinda Leedus, on veel vara öelda, kuid kindlasti loob LNG alternatiiv torugaasile teatud ülemise hinnapiiri.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles