Riigikogu asus väikelaevnike promillimäära kärpima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaatrid Pirita jahtsadamas.
Kaatrid Pirita jahtsadamas. Foto: Küllike Rooväli

Riigikogu lisas meresõiduohtutuse seaduse muudatusse täna paranduse, millega kärbitakse väikelaevajuhtide lubatavat promillimäära 0,8 promillilt 0,5 promillini. Seaduse muudatuse lõplik hääletus on ülehomme.

Majandusministeerium oli juba esialgses eelnõu projektis kärpinud lubatavat promillimäära, aga riigikogu majanduskomisjoni istungil otsustati Valdo Randpere ettepanekul ennistada senine määr, 0,8 promilli. Komisjoni liikme Tiit Tammsaare sõnul leidis Randpere ettepanek jääda 0,8 promilli juurde pingelise diskussiooni tulemusena toetust häältega 5 poolt, 4 vastu ja 1 erapooletu.

Ka riigikogus eelnes ettepaneku hääletusele elav arutelu. Erki Nool ja Toomas Tõniste küsisid, miks peaks väikelaevajuht merel purjus olema ja kui palju on kapteneid, kes tahavad purjus peaga sõita.

Randpere sõnul ei ole põhjust muuta olukorda, mis muutmist ei vaja. «Minu poole pöördusid paadiomanikud, kaatriomanikud, nende esindusorganisatsioonid ja nende argument oli see, et majandusministeerium seda eelnõu algatades esitas vale statistikat, väites, et tohutult on olnud õnnetusi. Tegelikult ei ole ühtegi õnnetust juhtunud.»

Randpere lisas, et Soomes ja Rootsis on väikelaevajuhi veres lubatud alkoholisisalduse määr üks promill. Samas Venemaal on nulltolerants.

«Arvan, et on suur vahe, kas on 0,8 või 0,5. See, et ei ole suuri õnnetusi olnud, on õnn. See ohtlikke situatsioone, kus purjus – ja mina ütlen, et 0,8 joove on purjus – kaatrijuhid panevad laste ja kaasreisijate elu ohtu, on väga palju. Sellepärast mina arvan, et majandusministeeriumi suund tuua seda piirmäära allapoole, on õige,» ütles Tõniste.

Lembit Kaljuvee sõnul oli tema komisjonis üks neist viiest kes hääletas selle poolt, et kehtivat regulatsiooni  — 0,8 promilli — mitte muuta. «Ma ei ole näinud ei Eestimaal, Rootsis, Soomes ega ka Ameerikas, et see asi oleks probleem. Miks me läheme seda asja täna kangelaslikult muutma?» küsis ta.

«Ma ei küsinud mitte ilmaasjata ettekandjalt, kas komisjon arutas ka seda, kuidas peletada Eesti territoriaalvetes Soome ja Rootsi paadiomanikud, kes Schengeni tingimustes on juba harjunud Eesti territoriaalvetes purjetama,» ütles Rein Lang. «Nendes riikides ei ole mingisuguseid selliseid kunstlikke võitlusi alkoholismiga, mida meie majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ette pani.»

Häältega 39:26 otsustas riigikogu jätta seaduseelnõusse karmim regulatsioon, st piirmäär 0,5 promilli. Eelnõu kolmas ja viimane hääletus on neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles