Nordea: tööjõunõudluse kasv jääb tuleval aastal tagasihoidlikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Peeter Langovits / Postimees

Nordea panga peaökonomist Tõnu Palmi sõnul jätkab Eesti majandus mõõdukat kasvu, mis tähendab ka tööjõunõudluse tagasihoidlikku kasvu järgmisel aastal.

«Käesoleva aasta viimane kvartal lubab tõenäoliselt tugevat eratarbimise kasvu, mis toetab ka jaekaubanduse harus tööjõunõudlust. Hõivatud ametikohtade aastakasv ulatus käesoleva aasta esimese kuni kolmanda kvartali keskmisena ligikaudu 2 protsendini, mis on poole rohkem kui aasta tagasi,» ütles Palm BNS-ile.

Hõivatute kasv suurimas eksportivas harus – töötlevas tööstuses – küündis Palmi sõnul samas ligikaudu 1 protsendini. «Aasta keskpaiku kasvanud geopoliitilistest riskidest hoolimata demonstreeris töötlev tööstus kolmandas kvartalis Euroopa mõistes päris korralikku kasvu. Ka tööjõu ootused püsisid oktoobris stabiilsed. Eelneva taustal peegeldab vabade töökohtade määr ennekõike tööturu stabiilsust. Vabade töökohtade määr on eelmise aastaga võrreldes langenud järgmistes valdkondades: kinnisvaraalane tegevus, veevarustus ning kanalisatsioon,» rääkis Palm.

Ehitussektori madalseis kestab Palmi hinnangul ka järgmisel aastal. Vabade töökohtade arv antud sektoris on samas püsinud pea möödunud aasta tasemel, mis viitab madalate mahtude juures pigem tööjõu liikuvusele.

«Samas tuleb Eestis arvestada, et tööjõukulude kasv ületab täna müügitulu kasvu. Ettevõtted panustavad efektiivsuse kasvule. Ettevõtete tööjõukulud kasvasid kolmandas kvartalis 8 protsenti aastaga, seejuures töötundide kasv ületas pea kaks korda hõivatud isikute kasvu,» märkis Palm.

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmiku sõnul vastas statistikaameti esmaspäeval avaldatud vabade ametikohtade statistika üldjoontes ootustele. «2012. aastast alates on vabade ametikohtade määr püsinud enam-vähem samal tasemel. Kuna tööpuudus on samal ajal vähenenud, on sobivate töötajate leidmine tööandjate jaoks järjest keerulisem,» ütles Elmik BNS-ile.

Aasta viimases kvartalis vabade ametikohtade määr Elmiku sõnul tavaliselt väheneb, kuna mitmetes sektorites on hooajaliste tegurite tõttu nõudlus tööjõu järele väiksem.

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli kolmandas kvartalis ligi 8600 vaba ametikohta, näitaja kasvas aastaga 0,3 protsenti ja kvartaliga 12,7 protsenti, teatas statistikaamet esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles