Küsitlus: neljandik soomlasi tahab marka tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50-margane paberraha, millel on arhitekti ja disaineri Alvar Aalto pilt.
50-margane paberraha, millel on arhitekti ja disaineri Alvar Aalto pilt. Foto: Wikimedia

Iga neljas soomlane tahab marka tagasi, selgus Iltalehti korraldatud küsitlusest.

Küsitletud 5500 inimesest ligi neljandik tahaks loobuda eurost ja naasta marga juurde.

«Number vastas ootustele. See võib ka suureneda,» ütles Iltalehtile Soome Panga endine osakonnajuhataja Heikki Koskenkylä.

Tema arvates euroala ei toimi. «See oli suur viga. Üllatavalt paljud julgevad seda nüüd tunnistada.»

«Tegemist oli ajaloos poliitikutele tüüpilise ilminguga. Mõeldi, kas suurendatakse integratsiooni või laienetakse. Tehti mõlemaid. Laieneti ja võeti Euroopa Liitu ka kaabakaid,» rääkis ta valdavat poliitilist eufooriat hukka mõistes.

Koskenkylä sõnul hakkasid eurousu saabudes kõik üle oma võimaluste elama. «Euroala tappis turudistsipliini.»

Tema prognoosi järgi võib euroala pidada vastu veel kümme aastat. Ilmselt kukub see kokku majandus- ja poliitilise kriisi ühismõjul. Ime, kui see ellu jääb.»

«Euro päästaks ära vaid täiuslik föderatsioon. Probleemseteks on ennekõike Prantsusmaa ja Itaalia. 110 miljonit inimest, kes ei tee mitte midagi, ei suuda muutuda.»   

Koskenkylä sõnul oleks eurost loobumine oodatust lihtsam. «Sellega on liialdatud. Valuuta on vaid raha. Neid on läbi aegade tulnud, läinud ja kokku varisenud.»

Koskenkylä peab eurot ajaloo üheks ebaõnnestunud katseks.  «Sajandi viga oli Nõukogude Liit. Euro on tugevalt teisel kohal,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles