LHV: pensionisüsteem jätab reaalsuse soovitust valgusaastate kaugusele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: SCANPIX

LHV Pärsia lahe fondi juht Joel Kukemelk kirjutab, et praegune pensionisüsteem jätab inimeste pensionide suurused soovitust valgusaastate kaugusele ning ei suuda täita ka pensionireformi eesmärgiks seatud 40 protsendi suurust pensioni keskmisest palgast.

Poliitikauuringute keskuse PRAXIS korraldatud säästmisuuringu kohaselt sooviksid inimesed pensionile minnes kätte saada 70 protsenti oma viimasest palgast, kirjutab Kukemelk LHV investeerimisportaalis.

Eestis kõigi II samba progressiivsete (50 protsendilise aktsiariskiga) pensionifondide ehk EPI50 indeksi keskmine tootlus on olnud 4,5 protsenti. Viimase 12 aasta keskmine annualiseeritud inflatsioon on Eestis olnud ca 3,5 protsenti aastas. See tähendab, et pensionifondid on inflatsiooni ületanud keskmiselt ühe protsendi võrra aastas.

Lihtne loogika ütleb, et II sammas ehk 2 protsenti(töötaja palgast) +4 protsenti (riigile laekunud sotsiaalmaksust) tähendab, et 45 töötamise aasta jooksul säästetakse II sambasse vaid 6 protsenti brutopalgast, mida hiljem tuleb umbes 20 pensioniaasta ehk ligi poole töötamise ajast (!) vahel ära jaotada. Kui jääda lootma vaid tänasele II sambale, kus pensionifondide inflatsioonijärgseks netotootluseks on 1 protsent aastas, koguneks 1000 euro suurust brutopalka saava 21 aasta vanuse noore kuiseks II samba pensioniks pensionile jäädes 205 eurot. Esimese samba panus tuleb siia küll veel otsa, aga varasemalt väljatoodud põhjustel ei ole alust arvata, et see kogu pensioni suurust oluliselt palju kõrgemale suudaks tõsta.

Kukemelki sõnul tuleks tõsiselt kaaluda kahe variandi vahel.

«Kas suurendada II samba sissemakseid või peaksid tulevased pensionärid hakkama aktiivsemalt mõtlema alternatiivsete pensionile jäämise säästmise vahendite peale nagu näiteks maksusoodustusega III sammas,» pakub Kukemelk.

Täismahus saad lugeda Kukemelki arutlust siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles