Eesti Pank: ajutine hinnalangus Eesti majandust ei mõjuta

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: SCANPIX

Tarbijahindade lühiajaline langus, mille peamine põhjus on energia odavnemine, pole Eesti majanduskasvu seisukohalt probleemiks, kommenteeris Eesti Panga ökonomist Rasmus Kattai.

«Hinnalangusel oleks majandusaktiivsust vähendav mõju juhul, kui see kestaks pikemat aega ja tarbimisotsused lükataks madalama hinna ootuses edasi. Praegune hinnalangus puudutab aga valdavalt neid kaupu ja teenuseid, mille tarbimise edasilükkamine on keeruline või võimatu,» kirjeldas Kattai.

Tarbijahinnaindeks langes statistikaameti teatel novembris eelneva kuuga võrreldes 0,8% ning aastavõrdluses kiirenes hinnalangus 0,6 protsendini. Lisaks terve aasta kestel odavnenud energiale süvendas hinnalangust alusinflatsiooni ja toiduainete hinnakasvu aeglustumine. Hinnasurve vähenemine jätkus ka euroalal tervikuna, peamiselt energia odavnemise tõttu: ühtlustatud tarbijahindade inflatsioon aeglustus novembris esialgse hinnangu kohaselt 0,3 protsendini.

Toiduainete hinnakasv pidurdus novembris 0,2 protsendini, peamiselt alkoholi odavnemise tõttu, kuid paljude teiste toiduainete hinnalangus hoogustus samuti.

Mootorikütused on aastaga odavnenud 4,4 ja elekter 6,6 protsenti ning see on kahandanud inflatsiooni ühtekokku 0,5 protsendipunkti. Energia odavnemise tõttu Eesti tarbijahinnad selle aasta kokkuvõttes tõenäoliselt langevad.

Tarbijahinnaindeks langes statistikaameti teatel novembris eelneva kuuga võrreldes 0,8 protsenti ning aastavõrdluses kiirenes hinnalangus 0,6 protsendini. Lisaks terve aasta kestel odavnenud energiale süvendas hinnalangust alusinflatsiooni ja toiduainete hinnakasvu aeglustumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles