Ukrainas antakse elektrit jaopärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Žaporižžija tuumajaam.
Žaporižžija tuumajaam. Foto: STRINGER / REUTERS

Paljud ukrainlased on pidanud sel nädalal arvestama elektrikatkestustega, mille on tinginud Zaporižžija tuumajaama rike ning söenappus.

Energeetikaminister Volodõmõr Demtšjuštšin teatas eile, et kavatseb kohtuda piirkondlike ametnikega, et korraldada vabatahtlikud piirangud elektritarbimisele ning viia mõned ettevõtted üle öisele tootmisele.

Nagu kirjutab Wall Street Journal viitega riikliku elektriettevõtte Ukrenergo infole, on alates esmaspäevast teatud linnades kahe tunni kaupa toimunud jooksvad elektrikatkestused eilse seisuga laienenud.

Pealinna varustava Kiivenergo teatel lülitatakse elekter välja eelkõige tehastes ja mitte kodudes. Samas kutsus Kiivenergo tarbijaid üles kasutama elektrit vähem.

Demtšjuštšin on lubanud, et Zaporižžija tuumajaam – mis on Euroopa suurim – saadakse täna (reedel) töökorda.

Keerukam on olukord söega – mõned peamistest kaevanduspiirkondadest riigi idaosas on mässuliste valduses. Lahingutegevuse tõttu on paljud kaevandused ja raudteeühendused suletud.

Ukrenergo teatas teisipäeval, et viiel elektrijaamal riigi idaosas on sütt järel vaid neljaks päevaks.

Demtšjuštšini sõnutsi on Ukrainal konfliktipiirkonnas varuks kaks miljonit tonni sütt, kuid mässulised ei lase valitsust sellele ligi.

Venemaa on söeimpordi Ukrainasse blokeerinud. Demtšjuštšin on väljendanud valmisolekut Moskvaga läbi rääkida, mainides ühtlasi võimalust osta sütt mujalt – näiteks Austraaliast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles