ESM teenis mullu 253,4 miljonit eurot kasumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(Fotod: Scanpix)
(Fotod: Scanpix) Foto: Graafika: Laura Kangur

Euroopa stabiilsusmehhanism (ESM), mille eesmärgiks on tagada euroala finantsstabiilsus, teenis mullu 253,4 miljonit eurot kasumit, mis suunatakse reservfondi.

ESM jätkab talle pandud ülesannete täitmist euroala finantsstabiilsuse tagamisel. ESM-i aktiivsed toetusmeetmed võivad kasutust leida Kreeka programmist väljumise toetamisega. Kõige tõenäolisem on täiendavate tingimustega krediidiliini kasutamine, vahendab BNS.

Tuleval aastal on oodata Leedu liitumist ESM-ga, mis järel kogukapital kasvab 2,86 miljardi euro võrra.

ESM-i laenuvõime on 500 miljardit eurot. Seda on kasutatud Hispaania finantssektori rekapitaliseerimise programmi ja Küprose majanduse kohandusprogrammi rahastamiseks. Hispaania programm lõppes möödunud aastak ja Küprose programm kestab veel 2016. aasta märtsini. Hispaaniale maksti välja 41,3 miljardit eurot, millest Hispaania on tagasi maksnud 1,6 miljardit eurot ning Küprose programmi raames on 9 miljardist eurost välja makstud 5,7 miljardit. Seega on hetkeseisuga ESM-i laenuvõimes vabu vahendeid 451,3 miljardit eurot.

ESM-i kogukapital on alates 1. jaanuarist 2014 Läti liitumise tõttu 701,94 miljardit eurot, millest 80,22 miljardit eurot on sissemakstav kapital ning 621,72 miljardit eurot sissenõutav kapital. Eesti osalus on 0,1855 protsenti kogukapitalist ehk 1,302 miljardit eurot, millest sissemakstav kapital 148,8 miljonit eurot ja sissenõutav kapital 1,1532 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles