Swedbank: Eesti ärikeskkond paranes teist aastat järjest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti ärikeskkond paranes tänavu teist aastat järjest, näitab Swedbanki koostatav Läänemeremaade konkurentsivõime indeks.

Hinnang Eesti ärikeskkonnale püsis indeksis kajastatud kümne Läänemere äärse riigi keskmisel tasemel, teatas pank. Eesti reiting jäi alla kõrgeima hinnangu saanud Norrale, Soomele, Rootsile, Taanile ja Saksamaale, aga oli kõrgem Euroopa Liidu keskmisest, samuti Lätist, Leedust, Poolast ja Venemaast. Venemaa ärikeskkond sai valitud riikidest madalaima hinnangu.

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul paranes Eesti ärikeskkonna indeks tänu edusammudele kõigis indeksis kajastatud valdkondades.

«Suurim edasiminek toimus logistika ja taristu vallas. Samas on need valdkonnad, eriti lennutranspordi sagedus ja hind, Swedbanki indeksi järgi endiselt Eesti ärikeskkonna suurim kitsaskoht ja vajavad täiendavaid investeeringuid,» ütles Elmik.

«Ärikeskkonna paranemisest hoolimata jääb Eesti majanduskasv sel aastal teist aastat järjest allapoole oma jõukohast taset,» märkis Elmik. «Selle üks põhjus on kidur ekspordinõudlus, aga ka Venemaa-Ukraina konflikt, mis pärsib väliskaubanduse ja investeeringute mahte ilmselt pikema aja jooksul.»

«Stabiilselt kiire ja tasakaalustatud majanduskasvu saavutamiseks on tähtis reformidega jätkamine. Konkurents teiste riikidega on tihe. Näiteks keskmised tootmiskulud, sealhulgas tööjõud, kinnisvara, transport, on Eestis juba praegu Lätist ja Leedust suuremad,» lisas Elmik.

Swedbank koostab Läänemere regiooni konkurentsivõime indeksit 2010. aastast alates. Indeks koosneb kümnest valdkonnast, mis panga arvates iseloomustavad kõige rohkem vastava riigi ärikeskkonda ja konkurentsivõimet. Indeks võimaldab võrrelda Läänemere äärsete riikide arengut omavahel ja eelmiste aastatega võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles