Financial Times: Euroopa haige mees on Soome

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome majanduskasv oli esimeses kvartalis euroala madalaim. Pildil stividorid Helsingi Vuosaari sadamas.
Soome majanduskasv oli esimeses kvartalis euroala madalaim. Pildil stividorid Helsingi Vuosaari sadamas. Foto: Markku Ulander / AFP

Financial Timesi Euroopa toimetaja Tony Barberi diagnoosi kohaselt osutub 2015. aastal euroala viletsaimaks majanduseks ilmselt Soome.

Barber juhib tähelepanu tõsiasjale, et Soome majandus tõmbub kokku juba kolmandat aastat järjest ning hoiatab, et kui tuleval aastal üldse mingit kasvu tuleb, siis on see tilluke kui lumehelbeke.

Soome juhtum on rabav näide sellest, et euroala majanduslik reaalsus on kaugelt keerukam, kui esmapilgul tundub: kui Kreeka 2009. aastal võlakriisi vallandas, jaotati euroala peatselt põhja- ja lõunaosaks. Laias laastus oldi põhja pool efektiivsed, korralikud ja seaduskuulekad. Lõuna oli nõrk, priiskav ja osav reegleid väänama.

Nii geograafiliselt kui kultuuriliselt on Soome nii «põhi» kui üldse olla saab. Abipakettide osas oli Soome kriisi keeristes vaat et nõudlikum kui Saksamaa ise. Nüüd käib neil endal tootmine alla, ärikindlus on madal ning – oh õudust – riigivõlg aina kasvab.

Juba augustis andis peaminister Alexander Stubb signaale, et Soome on keset Jaapani stiilis «kaotatud aastakümmet». Kui Soome oktoobris Standard & Poor’si AAA-reitingust ilma jäi, selgitas Stubb soomlastele, et nende «kuldne ajastu» (2000-2008) on läbi ning nüüd tuleb «ehitada uus Soome».

Soome praeguse põduruse peamiste põhjustena on nähtud Nokia allakäiku, puidu- ja paberitööstuse kokkukuivamist ning suurima kaubanduspartneri Venemaa majanduse nõrkust.

Kuid see pole kõik. Kuigi Soomet on peetud heas vormis, innovaatiliseks ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliseks majanduseks, on see pilt petlik. Riiklikud kulutused on maailma suurimate hulgas – Eurostati 2013. aasta andmetel 57,8 protsendi sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Erasektoris tähelendu teinud ettevõtted nagu Angry Birdsi looja Rovio Entertainment ei tule konkurentsiga hästi toime ning on hakanud koondama töötajaid.

Kõige selle valguses ennustab Barber Stubbi Rahvuslikule Koonderakonnale tuleva aasta aprillis toimuvatel üldvalimistel lüüasaamist, kuid loodab, et soomlased säilitavad pärast seda loova suhtumise ja rahuliku meele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles