Kaks Eesti ettevõtet pääses Euroopa keskkonnakonkursi finaali

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Aus (AusDesign) ja Ivar Heinola (WerroWool) diplomitega.
Reet Aus (AusDesign) ja Ivar Heinola (WerroWool) diplomitega. Foto: Keskkonnaministeerium

Prantsusmaal Lyonis valitud Euroopa keskkonnasõbralikumate ettevõtete konkursi 16 finalistist oli kaks pärit Eestist: tselluvilla tootja WerroWool ja rõivaste taaskasutaja AusDesign.

Konkursile esitati kokku 152 kandidaati, kellest valiti parimate sekka 16 nominenti kümnest riigist, vahendas keskkonnaministeerium. Võisteldi viies kategoorias, WerroWool jõudis finaali keskkonnajuhtimise kategoorias ja AusDesign rahvusvahelise koostöö kategoorias.

«Konkurss Euroopa parimate seas oli varasemast tihedam, sest kandidaatide tase on märkimisväärselt tõusnud,» ütles žürii liige, keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus.

WerroWool toodab Eesti paberijäätmetest keskkonna- ja tervisesõbralikku soojustusmaterjali. WerroWooli toote kandev idee on terve tootmistsükli keskkonnasäästlikkus, alates toormaterjali (vanapaberijäätmete) varumisest, kuni toote käitlemiseni elutsükli lõpus. Tselluvilla tootmiseks kulub umbes 30 korda vähem energiat võrreldes kivi- ja klaasvilla tootmisega.

AusDesign toodab Eestis uusi rõivaid Bangladeshi rõivatööstuse ületoodangust, et vähendada suurtootmise keskkonnamõju. Iga selliselt valminud rõiva puhul jääb kasutamata 91 protsenti vett ja 86 protsenti energiat võrreldes sarnase, uuest materjalist valminud tootega. Tootmisjääkide maht väheneb poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles