Hiina asus jälitama maksudest viilivaid suurfirmasid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Microsofti kontor Pekingis.
Microsofti kontor Pekingis. Foto: GREG BAKER / AFP

Hiina tugevdab kontrolli rahvusvaheliste suurfirmade üle, et tabada maksude maksmisest viilijaid, vahendas Reuters agentuuri Xinhua teadet. Eelmisel nädalal nõudis Hiina Microsoftilt tagantjärgi sisse 840 miljonit jüaani (137 miljonit USA dollarit) makse.

Peking hakkab Xinhua teatel pingsalt jälgima Hiinas opereerivate suurfirmade kasumlikkust, et tabada neid, kes viivad teenitud kasumi teistesse riikidesse kus maksud on madalamad, ehk teisisõnu kasutavad skeemi, mida tuntakse ingliskeelse lühendiga BEPS (ingl k Base Erosion and Profit Shifting).

«Hiina koordineerib oma tegevust teiste riikidega, et tuvastada BEPS skeemitamist ja üiiriülest maksudest hoidumist,» ütles Zhang Zhiyong, maksuameti asedirektor.

Eelmisel nädalal teatas Xinhua et ühele välismaisele ettevõttele, mis algab M tähega, kuulub maailma suurima ettevõtte hulka ning avas oma Hiina esinduse 1995. aastal, määras maksuamet takkajärgi lisaks 850 miljonit jüaani makse. Microsoft on ainus ettevõte, mis neile kriteeriumidele vastab. Microsoft ise pole oma seotust selle juhtumiga eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles