Nordea: Eesti majandus kasvab euroalast kaks korda kiiremini

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea peaökonomist Tõnu Palm
Nordea peaökonomist Tõnu Palm Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Nordea Pank tõstis värskes Eesti tänavuse aasta majanduskasvu prognoosi 1,7 protsendini, 2015. aasta prognoosi 2,2  ja 2016. aasta prognoosi 3,4 protsendini.

«Käesoleval aastal jätkab Eestis euroalast kaks korda kiirem majanduskasv, mis teises ja kolmandas kvartalis küündis üle kahe protsendi võrdluses eelmise aastaga. Lisaks jõulisele eratarbimise kasvule panustas kolmanda kvartali majanduskasvu netoeksport. Eestis jääb investeeringute kasv ka järgmisel aastal vaokshoituks, edaspidi on vajalik investeeringute elavnemine. Välisturgude ja ekspordi aeglane taastumine jätkub, kuid see pole geopoliitiliste riskide juures piisav investeeringute kiiremaks kasvuks,»  arvab Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm.

Suurim muutus väliskeskkonnas on Palmi sõnul rekordiliselt langenud toornafta ja toormehinnad, millel on veel languruumi.

«Suures osas energia, toorme ja toiduainehindade langusest põhjustatud üldine hinnalangus koos rekordmadalate intressidega tuleb Eesti avatud majandusele valdavalt kasuks,» ütles Palm. Väliste hinnasurvete aeglane taastumine lubab Eestile 2015. aastal 1 protsendi lähedast hinnakasvu.

Palm lisas, et negatiivne demograafia muudab üha olulisemaks ka tööhõive määra tõstmise, see saab juhtuda noorte ja vanemaealiste töötajate panuse suurema kaasamise näol.

«Eesti kiirema majandusarengu hoidmise võtmeteguriks järgmisel dekaadil kujunevad investeeringud inimkapitali ja majanduse ekspordipotentsiaali,» toonitas analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles