Rootsi eelarve ümber tekkis harvaesinev torm

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister Stefan Löfven (keskel).
Rootsi peaminister Stefan Löfven (keskel). Foto: Antti Aimo Koivisto / AFP

Täna on Rootsi poliitikas harukordselt pingeline ja põnev päev: õhtuks peaks selguma, kas uue vähemusvalitsuse eelarvekava saab homme parlamendi toetuse või mitte.

Reeglina on eelarvete heakskiitmise protsess Rootsis olnud puhas formaalsus ja kõik on tükk aega enne ametlikku hääletust kokku lepitud.

Täna on tegemist täiesti uue olukorraga, kirjutab Wall Street Journal. Värske vähemusvalitsus on eriliselt suures vähemuses ning immigratsiooni vastu võitlevad Rootsi Demokraadid võivad otsustada kostitada vasaktsentristlikku peaministrit Stefan Löfveni valusa kaotusega.

Eelarvekava asetatakse Rootsi parlamendi ette homme. Demokraadid on andnud mõista, et võivad panna kõrvale omaenda plaanid ning hääletada hoopis paremtsentristide eelarveettepanekute poolt.

Tulemuseks oleks opositsiooni võit ning olukord, kus uus valitsus peab lähtuma oma poliitiliste vastaste poolt paberile pandud plaanidest.

Rootsi Demokraadid on lubanud täna õhtul teada anda, mida nad homme ette võtta kavatsevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles