VKG sulgeb kaks õlivabrikut

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG Petroter põlevkiviõli tehas.
VKG Petroter põlevkiviõli tehas. Foto: Ave Tampere / Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Viru Keemia Grupp (VKG) teatas täna kahe õlivabriku sulgemisest, põhjendades otsust Eesti Energiast sisseostetava põlevkivi kõrge hinna ja järsult langenud nafta maailmaturu hinnaga.

«VKG põlevkivi ümbertöötlemisvabrikute tööde rentaablust mõjutab nii tooraine hind kui ka valmistoodangu hinda mõjutav nafta hind. Eesti Energia Kaevandustelt sisseostetava põlevkivi hind on täna 2, 5 korda kõrgem kui sarnase nafta hinna juures 2009. aastal,» ütles VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa.

Rohumaa sõnul ei kata sellise hinna juures õlimüügist saadud raha isegi tootmise muutuvkulu. «Sellises olukorras oleme sunnitud sulgema kaks VKG Kiviter -tüüpi õlivabrikut. Riigi maksutulule on taolise vabrikute sulgemise otsuse mõju ligikaudu 15 miljonit eurot,» märkis ta.

«Paradoksaalne on seejuures, et me ei saa vabrikuid varustada enda VKG kaevandusest, sest riik on piiranud meie kaevemahu 2,7 miljoni tonniga,» lisas Rohumaa. «Seejuures soovitatakse, et ostaksime sisse kallist kivi Eesti Energiast. Kokkuvõttes kaotavad lihtsad inimesed ja riigi kõik kodanikud.»

Otsus puudutab ettevõtte teatel ligi 200 kontsernis töötavat inimest. Praegu ei ole veel teada, mitu neist saab koondamisteate, teatas VKG. «Täpsed numbrid selguvad paari nädala jooksul, kui ettevõtte juhtkond vaatab üle võimalused leida koondatavatele töötajatele rakendust muudes tootmisüksustes.»

Kokku töötab VKGs üle 2300 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles