Moody's alandas Jaapani reitingut

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Meil ei ole teist teed,» näitab käsitiskirjutatud silt Jaapani peaministri Shinzo Abe käes täna parlamendis toimunud valimisdebatil.
«Meil ei ole teist teed,» näitab käsitiskirjutatud silt Jaapani peaministri Shinzo Abe käes täna parlamendis toimunud valimisdebatil. Foto: TORU HANAI / REUTERS

Reitinguagentuur Moody's Investor Service alandas täna Jaapani krediidireitingut ühe pügala võrra, Aa3 astmelt A1 astmeni, põhjendades sammu ebakindlusega, kas üks maailma majanduslik suurvõim ikka suudab oma võlakoormat soovitud moel kärpida.

Jaapani jeeni kurss kukkus teate järgselt USA dollari vastu viimase seitsme aasta madalaimale tasemele ning langetas ka riigi võlakirjade futuuride kurssi kümne punkti võrra, vahendas Reuters.

Reitingu langetamine tuli vähem kui kaks nädalat enne valimisi, kus praegune peaminister Shinzo Abe loodab saada tagasi valitud. Abe majanduse stimuleerimispoliitika, niinimetatud Abenomics on üks valimiskampaania põhiteema; teine on Abe otsus lükata edasi müügimaksu tõstmine.

Moody's põhjendaski oma reitingulangetamist peamiselt müügimaksu tõstmisega viivitamise tagajärgedega. See otsus tähendab, et Jaapanil on nüüd hulga raskem jõuda 2020. aastaks seatud eelarvedefitsiidi vähendamise eesmärkideni.

Moody's hoiatas ka, et Jaapani riigipanga püüdlused jõuda kaheprotsendilise inflatsioonini raha trükkimisega võib tõsta valitsuse laenuintresse. See aga omakorda tõstaks keskvalitsuse kulutusi ning nulliks tulu tõstmiseks tehtud pingutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles