Naftatööstuse must reede

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplejad jälgivad aktsiate hinnaliikumisi Kuveidi börsil.
Kauplejad jälgivad aktsiate hinnaliikumisi Kuveidi börsil. Foto: SCANPIX

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) neljapäevane otsus jätta tootmiskvoodid muutmata, viisid reedel nii nafta hinna kui ka naftakompaniide aktsiad vabalangusesse.

Peamiselt USA kaubabörsidel kaubeldav Lääne-Texase nafta (WTI) hind kukkus reedel 10 protsenti 66,15 dollarini barrel, mis oli selle madalaim hind alates 2009. aasta septembrist.

Veel suurema tagasilöögi said paljude naftakompaniide aktsiad. Põhja-Dakota suurim kildanaftatootja Continental Reosources aktsia hind kukkus 40 protsenti 40,98 dollarini.

Korralikud olid ka suurte naftakompaniide hinnalangused. Exxon Mobili aktsia hind kukkus 4,2  protsenti, Shelli aktsia 6,6, BP (endine British Petroleum) aktsia 4,9 protsenti, Norra naftatootja Statoili aktsia kukkus 13 protsenti.

Täna nafta hinnalangus jätkub. WTI hind kukkus hommikul 2,62 protsenti 64,62 dollarini barrel, mis on selle madalaim hind alates 2009. aasta juulit, Brenti nafta hind on langenud 2,85 protsenti 68,15 dollarini barrel.

«On selge, et käimas on tootmissõda ning ellu jäävad kõige sitkemad,» ütles Bloombergile kauplemisfirma Price Futures Group turgude vanemanalüütik Phil Flynn, kelle sõnul testib WTI peagi 60 dollari taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles