Oktoobris jäeti iga eestlase kohta poodi 318 eurot

, Majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

​Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2014. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades kuus protsenti. Kui septembris kasvas jaemüük aastases võrdluses viis protsenti, siis oktoobris jaemüügi kasv veidi kiirenes.

2014. aasta oktoobris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 418 miljonit eurot, seega jäi oktoobris kauplustesse 318 eurot elaniku kohta. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes 2013. aasta oktoobriga võrreldes kaheksa protsenti.

Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid kasutatud kaupade kaupluses ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük) oli jaemüük väiksem kui eelmise aasta oktoobris.

Enim suurenes oktoobris jaemüük tekstiiltoodete, rõivaste ja jalatsite kauplustes, kus müük kasvas aastaga 14 protsenti. Keskmisest enam suurenes jaemüük veel ka apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes (13 protsenti) ning muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, kontoritarvete, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjade jm (13 protsenti).

Oktoobris pöördus taas tõusule jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus tööstuskaubad (nn kaubamajad), mis püsis aasta algusest languses.

Nende kaupluste jaemüügi kasvule avaldasid osaliselt mõju eelmise aasta madal võrdlusbaas ning oktoobris toimunud soodusmüügikampaaniad.

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel olnud küllaltki stabiilne. Oktoobris suurenes toidukaupade kaupluste jaemüük eelmise aasta oktoobriga võrreldes viis protsenti.

Mootorikütuse jaemüük suurenes 2013. aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades kuus protsenti.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes oktoobris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades kuus protsenti. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli kasv kaks protsenti. 2014. aasta kümne kuuga (jaanuar–oktoober) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades kuus protsenti.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli oktoobris 507,5 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 82 protsenti. 2013. aasta oktoobriga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades seitse protsenti, eelmise kuuga võrreldes neli protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles