Taastuvenergia tasu tulevast aastast kerkib

, Majandusreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti elektrisüsteemihaldur Elering kinnitas järgmise aasta taastuvenergia tasu suuruseks tarbijatele 0,89 senti kilovatt-tunni kohta, mis on 0,12 senti rohkem võrreldes lõppeva aastaga.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul on taastuvenergia tasu viimastel aastatel langenud ligi viiendiku peaasjalikult kehvadest tuuleoludest ja Eesti Energia Narva Elektrijaamade biomassist elektri tootmise toetamise lõpetamisest lähtuvalt, mis on võimaldanud osa eelnevalt kogutud summast tarbijatele läbi madalama tasu tagastada.

«Järgmise aasta tasu suurus vastab praegu kehtivatele taastuvenergia toetuse määradele. Tasude võimalik suurem muutus edaspidi saab tuleneda toetuste muutmisest. Kui vastavad elektrituruseaduse muudatused jõustuvad 2015. aastal, on Elering valmis taastuvenergia tasu suuruse aasta sees ümber arvutama,» selgitas Veskimägi pressiteate vahendusel.

2012. aastal oli taastuvenergia tasu 0,97 senti, eelmisel aastal 0,87 ja sellel aastal 0,77 senti kilovatt-tunni kohta.

Äsja koostatud prognoosi kohaselt ulatub taastuvatest allikatest ning tõhusa koostootmise režiimil toodetud ja toetust saava elektrienergia maht 2015. aastal 1417 gigavatt-tunnini, olles ligikaudu selle aasta tasemel. Toetusteks kulub 2015. aastal 72,3 miljonit eurot.

Koostootmise režiimis toodetava elektri koguse eeldatav maht jääb selle aasta tasemele.

Vastavalt elektrituruseadusele on Eleringi kohustuseks koostada ja avaldada iga aasta 1. detsembriks järgmise aasta taastuvenergia tasu suurus.

Taastuvenergia tasu kaudu rahastavad elektritarbijad taastuvelektri tootjatele makstavat toetust ning selle maksjaks on kõik elektrienergia lõpptarbijad Eestis vastavalt nende tarbitud võrguteenuse mahule. Taastuvenergia tasule lisandub käibemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles