USAs kasvavad kodulaenuvõlad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu laenu tagatiseks käest võtmise silt USAs.
Kodu laenu tagatiseks käest võtmise silt USAs. Foto: David Zalubowski/AP

Ühendriikides süveneb eluasemekriis, kodulaenude võlgnevused on alates eelmistest valimistest kasvanud praktiliselt kõikides osariikides.

Rahandusminister Tim Geithner ja eluasememinister Shaun Donovan kohtuvad täna investorite, pankurite ja ekspertidega, et eluasemete finantseerimise küsimusi arutada.

Investorid hoiavad jätkuvalt erasektori hüpoteekidest eemale, enamik uutest kodulanudest finantseeritakse Fannie Mae ja Freddie Maci kaudu, mille valitsus 2008. aastal enda kontrolli alla võttis.

Eile väljendasid investorid oma kasvavat muret USA majanduse pärast sellega, et surusid võlakirjade tootlused madalaimale tasemele alates kriisi haripunktist 2009. aasta märtsis. 10-aastaste USA riigivõlakirjade tootlused langesid 9 baaspunkti võrra 2,60 protsendi peale.

Rekordmadalustesse on langenud ka hüpoteeklaenude intressimäärad, mis aga USA eluasemeturgu sugugi elavdanud ei ole.

Tegelikkus on selline, et ajal mil valitsus Fannie ja Freddie toetuste taset arutama koguneb, on koduomanike vaev üha valusam.

Keskelt läbi on maksetega üle kolme kuu graafikust maas 9,4 protsenti laenuvõtjatest, selgub Deutsche Banki uuringust. 2008. aasta valimiste ajal oli vastav protsent 3,3.

«Selline allakäigutempo peaks küll eluasemed ja hüpoteeklaenud iga poliitiku radarile kuvama,» ütles Deutsche vanemanalüütik Steven Abrahams.

Kõige hullem on olukord jätkuvalt Floridas, Californias ja Nevadas. Osariike, kus enam kui üks viiest laenuvõtjast laenuga üle kolme kuu lohiseb, on kokku 23.

Abrahams ütles, et kuna eluasemete küsimus läheb vahevalimiste künnisel teravaks, võib demokraatidelt oodata kõikvõimalikke dramaatilisi ettepanekuid alates laenude põhisummade kustutamisest kuni massiliste refinantseerimisteni Fannie ja Freddie kaudu.

Kuigi eluasemekriis sai alguse Bushi päevil, süüdistavad paljud valijad majandushädade jätkumises just Obamat.

«Demokraadid vajuvad koos majandusega,» ütles sõltumatu Cook Political Reporti vaatleja  David Wasserman. «Eriti hoogne on see protsess Florida, Nevada ja California sundmüügitsoonis.»

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles