Poolakad tahavad Mažeikiu naftakompleksi müüa

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanikud Mažeikiu naftatehast pildistamas.
Ajakirjanikud Mažeikiu naftatehast pildistamas. Foto: SCANPIX

Poola naftakontsern PKN Orlen palkas rahvusvahelise investeerimispanga Nomura, et viimane valmistaks ette ja korraldaks Leedu tütarfirma varade müügi.

PKN Orleni juht Jacek Krawiec tõdes firma kodulehel, et Mažeikiu investeeringu tulevikku analüüsitakse ning konsultatsioonifirma ülesanne on valida erinevatest võimalustest parim: alustades sellest, et säilitada senine osalus kuni osa või kogu aktsiapaki müügiga.

Veebileht kurier.lt kirjutab analüüsifirmade KBC Securities ja Raiffeisen hinnangule tuginedes, et Orlen Lietuva (endise nimega Mažeikiu nafta, kust tuleb ka eestimaalaste sõidukitesse ostetav mootorikütus)  potentsiaalseteks ostjateks oleksid vaid Venemaa naftafirmad ning tõenäosus, et Poola emafirmal õnnestub Leedu ostu eest makstud 2,3 miljardit USA dollarit tagasi saada, on ebatõenäoline.

Orlen sai Leedu tütarfirma ainuomanikuks selle aasta aprillis, kui ostis valitsuselt optsiooniprogrammi raames viimase 10 protsenti aktsiapakist.

PKN Orlen ostis Mažeikiu naftakompleksi Venemaa Jukoselt ja Leedu valitsuselt 2006. aastal. Tehingu kiitis Venemaa energeetikasõltuvuse vähendamise tõttu heaks lisaks Leedule ka  Poola valitsus.

Orlen Lietuva gruppi kuulub naftakompleks, mis koosneb Mažeikiu naftatehasest , terminaalist ja Biržai naftajuhtmest. Gruppi kuuluvad ka rida sidusettevõtteid, nende seas Ventus nafta ja  Mažeikiu nafta kaubamaja.

Pärast seda, kui Venemaalt naftajuhtme kaudu toornafta sissevedu katkestati, veab naftatehas tooraine sisse meretsi Butinge sadama kaudu ning toodangu veab raudteed kasutades Klaipeda sadamasse, kus see siis meritsi eksporditakse. PKN Orlen tahaks raudteetransporti asendada torujuhtmega ja niimoodi kulusid vähendada, samas ei taheta investeerida, sest Klaipeda naftaterminal ei kuulu neile.

Orlen Lietuva eelmise aasta kahjum oli 68,558 miljonit litti ehk ligi 309 miljonit krooni. 2008. aastal oli ettevõtmise puhaskasum 56,417 miljonit litti (254 miljonit krooni).

Ettevõtte tulud kahanesid eelmisel aastal aastatagusega võrreldes 38,4 protsenti. 10,569 miljardi litini ( ligi 48 miljardit krooni).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles