OECD: euroala on maailma majanduskasvu peamine ohustaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroala
Euroala Foto: SCANPIX

Euroala majandusnõrkused on praegu peamine oht maailma majanduskasvule, seetõttu ergutab 34 arenenud riiki ühendav Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) euroala riike ja keskpanka rohkem pingutama, et majandus seisakust välja tuua.

OECD hinnangul on Prantsusmaal ja Itaalial oht, et majandus langeb uuesti surutisse, mistõttu neil soovitatakse eelarvereegleid paindlikumalt rakendada. Euroopa Komisjon on valmis andma neile rohkem aega eelarve tasakaalustamisel, mis aga Saksamaale ei meeldi, vahendab BNS.

Prantsusmaa riigieelarve puudujääk peaks järgmisel aastal olema 4,3 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis on selgelt üle lubatud 3 protsendi piiri ning Itaalia riigivõlg moodustab 133,4 protsenti SKP-st, kui lubatud piir on 60 protsenti.

Allikate andmetel tahab Euroopa Komisjon jagada euroriigid kahete rühma, millest ühes on Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Portugal, kes eelarvereegleid ei täida.

OECD peaökonomistil Catherine Mann jagus peale Prantsusmaa kriitikat ka Saksamaa kohta, mis samuti ei ole struktuurireforme lõpule viinud.

Kui USA ja Suurbritannia saavad OECD hinnangul majanduse ergutamise programme koomale tõmmata, siis euroalal tuleks neid julgemalt rakendada, kuna see ohustab maailma majanduskasvu oma väikese majanduskasvu, suure töötuse ja deflatsiooniohuga.

OECD prognoosib euroalale majanduskasvuks sel aastal 0,8 ja järgmisel aastal 1,1 protsenti. Kogu maailmale aga 3,3 ja 3,7 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles