Riik on eelarve täitmisel mullusest graafikust maas

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigieelarve projekt riigikogu liikme laual.
Riigieelarve projekt riigikogu liikme laual. Foto: Liis Treimann

Kümne kuuga on riigieelarvesse tulu laekunud 6,31 miljardit eurot ehk 78,7 protsenti aastaks planeeritust. Mullu samal ajal oli täis 79,4 protsenti eelarvest. Eelarve täitmise mullusest graafikust on riik maas eelkõige mittemaksuliste tulude vähenemise tõttu.

Rahandusministeeriumi teatel laekus eelarvesse 5,49 miljardit eurot maksutulu ja 0,84 miljardit mittemaksulist tulu. Mittemaksuline tulu on eelkõige välistoetused Euroopa Liidu eelarvest, aga ka tulu rahvusvaheliste heitmekvootide ja vara müügist, dividendid, riigilõivud ning keskkonnatasud.

Kogutud maksutulu moodustab 82,9 protsenti ning mittemaksuline tulu 60,6 protsenti aastaks kavandatust. Mullu samal ajal oli maksutulust laekunud 79,8 protsenti ja mittemaksulisest tulust 89,2 protsenti.

Riigieelarvest tehti kulutusi aasta esimese kümne kuuga 6,21 miljardi euro ulatuses, ehk 75,9 protsenti aastaks planeeritust. Mullu samal ajal tehtud kulutuste maht ulatus 6,23 miljardi euroni, mis moodustas 80 protsenti aastaks kavandatust.

2014. aasta eelarves on planeeritud 8,02 miljardit eurot tulu ja 8,18 miljardit eurot kulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles