Piirivalve soovitab Vene turistidel Eestisse tulla suure ringiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toila spa-hotell on üks nendest Ida-Virumaa ettevõtetest, mis loodab aastavahetusel Venemaa turistide külastusest tulu teenida.
Toila spa-hotell on üks nendest Ida-Virumaa ettevõtetest, mis loodab aastavahetusel Venemaa turistide külastusest tulu teenida. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Narva piiripunktis ei suudeta aastavahetuse pidustuseks läbilaskevõimet piisavalt suurendada, mistõttu võiksid Venemaa turistid piiriametnike sõnul Eestisse sisenemiseks kasutada Koidula ja Luhamaa piiripunkti.

Peterburi elanikele tähendaks ümber Peipsi järve ja Petseri kaudu sõitmine Narva teekonna pikenemist ligi kolm korda 154 kilomeetrilt 623 kilomeetrini. Tallinnasse jõudmiseks tuleks tavapärase 364 kilomeetri asemel läbida 630 kilomeetrit.

«Me palume ikkagi arvestada, et aastavahetuse perioodil kulub piiri ületamiseks rohkem aega, mistõttu tasub varuda aega ja kannatust. Kui on võimalus, kasutage Luhamaa ja Koidula piiripunkti,» ütles Narva piiripunkti ülem major Üllar Kustala.

Venemaa nn novembripühade ajal kaotasid Ida-Virumaa hotellipidajad ligi 10 000 eurot, sest paljud turistid loobusid Jaanilinnas loogelnud hiiglasliku piirijärjekorra tõttu varem tehtud broneeringutest ja sõitsid koju tagasi.

Remonditööde tõttu on Narva piiripunkti seitsmest teenindusrajast praegu transpordile avatud vaid kolm ning ülejäänud avatakse detsembri esimesel nädalal. Ehkki piiripunkt mehitatakse alates 23. detsembrist täiendavate piirivalvuritega, et oodatavalt kasvava turistide hulgaga toime tulla, soovitavad ametnikud piiri ületamiseks võimaluse korral kasutada Lõuna-Eestis asuvaid piiripunkte.  Kuigi ligi üheksa tunni pikkune autosõit võib kujuneda mugavusi otsivale turistile tõsiseks katsumuseks, aitaks see siiski tal oma unistuste kuurordisse jõuda.

 «Mõned kliendid loobusid broneeringust juba Venemaa poolel piirile saabudes, nähes järjekorda,» kirjeldas Narva-Jõesuus tegutseva Meresuu spaahotelli müügidirektor Jevgenia Timošuka novembri alguses toimunut.

Narva linnavalitsuse andmetel jäi Eesti-poolsete piirirajatiste remondi tõttu Ida-Virumaale saabumata suur hulk turiste, kes tühistasid oma broneeringud: Meresuu -18 broneeringut 5940 euro väärtuses, Inger – 24 broneeringut 2990 euro väärtuses, Laagna – 10 broneeringut 1200 euro väärtuses, Narva-Jõesuu sanatoorium – 4 broneeringut 925 euro väärtuses.

«Arusaadav, et olukord piiril on tingitud uue piiripunkti ehitamisest ja on ajutine. Kuid meile on väga oluline, et kohalikud ettevõtted ei kaotaks oma tulu detsembris-jaanuaris - Venemaa turistide tippajal,» ütles Narva linnapea Eduard East.

Venemaa turistid pakuvad aastavahetusel Eesti hotellidele tõepoolest head teenimisvõimalust, sest näiteks Meresuus müüakse ajavahemikus 1. -11. jaanuarini 95 protsenti numbritubadest venelastele. Perterburi elanikud hindavad Timošuka sõnul Eesti hotelle ennekõike teeninduse hea kvaliteedi pärast. Meeldiv teenindus muudab siinsed majutusasutused venelastele ligitõmbavaks ka pärast nende maksevõime vähenemist rubla odavnemise tõttu ligi veerandi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles