Laenud ja liisingud kasvasid oktoobris 3,3 protsenti

Aivar Õepa
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti ettevõtetele ja majapidamistele väljastatud laenude ja liisingute maht kasvas oktoobris 3,3 protsenti mulluse aasta sama kuuga võrreldes, teatas Eesti Pank.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna peaspetsialisti Mari Tamme sõnul on laenude ja liisingute kuine juurdekasv kahel viimasel kuul põhinenud rohkem majapidamiste laenumahu suurenemisel.

Ettevõtetel ja majapidamistel oli laene ja liisinguid oktoobris kokku pisut rohkem kui 15,3 miljardi euro eest. Ettevõtete laenude ja liisingute maht suurenes oktoobris võrreldes aastataguse ajaga 4,5 protsenti. Võrdluses septembriga kasvas ent laenude ja liisingute kogumaht suurte tagasimaksete tõttu suhteliselt vähe, 12,5 miljoni euro võrra.

Ettevõtetele väljastati lühiajalisi laene nii septembris kui ka oktoobris selle aasta keskmisest suuremas mahus. Uute pikaajaliste laenude maht oli samal ajal keskmisest väiksem. Uusi laene ja liisinguid väljastati oktoobris kõige enam kaubandus- ja tööstusettevõtetele.

Majapidamiste laenude ja liisingute aastakasv kiirenes oktoobris 2,1 protsendini. Uusi eluasemelaenusid anti välja 80 miljoni euro eest ehk 12 protsenti suuremas mahus kui aasta tagasi.

Eluasemelaenulepingute arv võrreldes möödunud aasta oktoobriga aga ei kasvanud, mis näitab Tamme sõnul seda, et laenude maht suurenes peamiselt keskmise laenusumma suurenemise tõttu. Majapidamiste muude laenude maht on kahel viimasel kuul aastavõrdluses samuti kasvanud.

EURIBORi languse jätkumine tõi kaasa laenuintressimäärade alanemise. Oktoobris väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär langes 2,3 protsendini. Seda langust põhjustas lisaks laenude baasintressimäärale EURIBORile ka keskmise intressimarginaali alanemine. Ettevõtetele oktoobris välja antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 2,8 protsenti.

Rohkem kui 60 päeva maksetähtaega ületanud laenud moodustasid oktoobris pankade laenuportfellist 1,8 protsenti. Pikemat aega viivises olevate laenude osakaal ei ole selle aasta jooksul eriti muutunud. Tamme sõnul on seda mõjutanud ühelt poolt varasemate makseprobleemide lahenemine ja teiselt poolt uute probleemide ilmnemine laenumaksete tasumisel.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kasv püsib hoogne, kiirenedes oktoobris aastavõrdluses 9,3 protsendini. Hoiused suurenesid kuuga 154 miljoni euro võrra 9,7 miljardi euroni.

Rohkem kui 80 protsenti hoiuste kuisest juurdekasvust andis ettevõtete hoiuste suurenemine. Majapidamiste hoiuste aastakasv on püsinud alates esimese kvartali lõpust 8 protsendi juures. Mitteresidentide hoiuste maht jäi aastataguse ajaga võrreldes peaaegu muutumatuks, ulatudes oktoobris 2,3 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles